vineri, 1 februarie 2008

No Country for Old Men





No Country for Old Men

Regia
Ethan Coen, Joel Coen
In rolurile principale Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin

Inca un film superb in cursa pentru cel mai bun film al anului 2007. Un thriller care te tine cu sufletul la gura de la inceput pana aproape de sfarsit si un Javier Bardem care joaca exceptional in rolul unui criminal psihopat, fara scrupule si fara nici o emotie pe chipul său. Un criminal cum nu am mai vazut de la Tacerea mieilor. Desi filmul e destul de lung, acesta reuseste sa captiveze prin suspansul sau, are insa un final mai putin reusit, neinteles si aproape neasteptat fata de scenariul de pana atunci.

Filmul are trei personaje centrale. Moss (Josh Brolin) este un om obisnuit, retras din activitate, veteran al razboiului din Vietnam, care gaseste in desert un camion plin de droguri, mai multe cadavre si o geanta de bani. Ia geanta si, astfel, se trezeste implicat intr-un adevarat carusel al violentei. Nici macar seriful Tom Bell (interpretat de Tommy Lee Jones) nu poate opri multitudinea de crime carora ii cad victime toate persoanele pe care le intalneste sau cu care are legatura Moss.

Toata aceasta violenta sangeroasa este realizata de un singur om, un recuperator psihopat, Anton, exceptional interpretat de Javier Bardem, care da cu banul pentru viata oamenilor pe care ii intalneste. Acesta nu are nici o mila fata de nimeni, face totul pentru a recupera banii. Desi este si el ranit de Moss, nu are nici o problema, se ingrijeste singur, iar scenele de "vindecare personala" sunt pline de cruzime, aproape de neprivit.

De altfel, tot filmul este crud, plin de sange, poate prea violent fata de realitatea americana. Un film care sfarma miturile americane ale "happy-end"-ului si ale instaurarii de catre Politie sau de catre oamenii buni a dreptatii. Un film care sintetizeaza lupta dintre Bine si Rau (o lupta religioasa) si o finalizeaza prin suprematia Raului.

Personajul negativ este cel principal, care, la un moment dat, pare si favorizat de soarta si devine chiar indragit de public, datorita calmului si a metodelor utilizate pentru realizarea scopului sau. El este un adevarat zeu al mortii. De altfel, Woody Harrelson intreaba: "Cat de rau e Anton Chirgurh? In comparatie cu ce, cu ciuma bubonica?"

Nominalizat de 8 ori la premiile Oscar, din 2008, pentru cel mai bun film, actor secundar (Javier Bardem), regie (Joel & Ethan Coen), scenariu adaptat (Joel & Ethan Coen), imagine (Roger Deakins), montaj (Joel & Ethan Coen), sunet si mixaj sunet. Castigator a 2 premii Globul de Aur, in 2008, pentru cel mai bun actor secundar (Javier Bardem) si cel mai bun scenariu (Joel & Ethan Coen).

Un film nerecomandat copiilor, dar pentru toti cei carora le-a placut de Hannibal Lector.

Nota 9/10.
Jovi

Niciun comentariu: