vineri, 15 februarie 2008

Ecaterina Teodoroiu




Ecaterina Teodoroiu

Regia
Dinu Cocea
In rolurile principale Ion Caramitru

Inca un film romanesc clasic, unul care imi aduce aminte de "Povestirile istorice" citite in copilarie, in legatura cu ispravile din primul razboi mondial. Nu este un film istoric traditional, in linia celor regizate de Sergiu Nicolaescu.

Povestea este simpla si arhicunoscuta de majoritatea romanilor de peste 25 ani: o viitoare invatatoare dintr-un satuc din Oltenia vrea sa se inroleze ca soldat in armata romana pentru a calca pe urmele fratelui sau. Este refuzata initial, devine sora medicala pentru Crucea Rosie pentru a izbandi in cele din urma cu acceptul generalului Dragalina. In cele din urma, dupa nenumarate fapte vitejesti, este tintita de mitralierele nemtesti la Marasesti.

Filmul nu impresioneaza, "eroina de la Jiu" este interpretata de o adolescenta dragalasa, poate prea firava si simpatica pentru un soldat al Armatei Romane, respectiv Stela Furcovici. Mai ales, cand vedem in imagini, adevarate drame traite de ostasii nostri...frigul din transee in iarna anilor 1916-1917, la -30 grade, lipsa de mancare, extinderea epidemiei de tifos exantematic.

Ultimele ei cuvinte, vorbesc de personajul istoric, au fost: „Înainte băieţi, sunteţi cu mine!”. Am atasat in introducerea articolului o imagine cu adevarata Ecaterina Teodoroiu.

Dupa cum am spus, filmul nu are calitati artistice deosebite, dar poate fi urmarit cu placere de o persoana interesata de istoria Romaniei.

Nota 6.5/10
Jovi

Niciun comentariu: