sâmbătă, 16 februarie 2008

25th Hour




A 25-a Ora (2002)
25th Hour

Regia
Spike Lee
In rolurile principale Edward Norton

Un film cu o poveste promitatoare, dar care scenariul l-a transformat intr-unul lung si pe alocuri plictisitor. Monty Brogan este un tip care si-a trait toata viata dupa propriile tipare, a fost dealer de droguri, s-a retras cand a avut chef, desi si-a mentinut legaturile cu mafia ruseasca din New York.

Dar, intr-o zi, totul scapa de sub control. Cineva il toarna la Politie, aceasta descinde la el acasa si descopera ascunsi un kg de heroina si bani. Astfel, mai are doar 24 de ore pana va fi inschis pentru sapte ani. Filmul prezinta povestea acestor ore, a reintalnirii lui Monty cu tatal sau si cu prietenii din liceu.

Desi Monty este fost traficant de droguri si se invarte numai in lumea interlopa a New York-ului, filmul se concentreaza pe sentimentele acestuia si ale celor din jur. Este o persoana care inca nu si-a gasit scopul in viata. Cel mai mare bine pe care l-a facut in viata lui este salvarea unui caine de la moarte sigura si devenit cel mai bun prieten al lui. Isi da seama in ultimile clipe inainte de plecare ca si-a indepartat prietenii si tatal.

De aceea, ii cheama la o ultima reintalnire. Se descopera astfel ceea ce simte fiecare. Tatal il incurajeaza pana in ultimul moment. Si chiar daca sansa revederii in timpul celor sapte ani de inchisoare este reala, ii propune fuga si o viata noua, dar si despartirea definitiva.

Antologica este critica eroului la adresa sistemului american plin de nationalitati, sustinuta in fara unei oglinzi in Wc-ul unui bar. Desi un new-yorker autentic, unul care isi iubeste orasul, el critica tot ce il nemultumeste in acesta: taximetristii arabi, mafia ruseasca, bacaniile coreene, chiar si pe Ben Laden si in final se injura pe sine. Totul insotit de imagini elocvente. Iata o parte din pledoaria lui: “Fuck the gays; fuck the brokers, fuck the Hasidic Jews. Send the Enron bastards to jail for life. Fuck the Bensonhurst Italians; fuck the Puerto Ricans; fuck the Upper East Side whites. Fuck JC, he got off easy, a day on the cross, a weekend in hell. Fuck Osama. Fuck this whole city and everyone in it.”

Un nou film care dezvaluie societatea americana din perspectiva proprie. Edward Norton si unul dintre prietenii sai, interpretat de Philip Seymour Hoffman joaca roluri substantiale.

Nota 7/10
Jovi

Niciun comentariu: