duminică, 24 februarie 2008

Terminus Paradis



Terminus Paradis

Regia
Lucian Pintilie
In rolurile principale Dorina Chiriac, Costel Cascaval

Un film care impleteste dragostea unui om simplu, indragita cu realitatile societatii romanesti, mai cu seama cele cazon. Odata cu acest film, mi-am dat seama cat de mult am avut de castigat pentru ca am ocolit tigorile cazone si cat de multe aveam de pierdut, fiind o persoana care nu se supune regulilor "stupide" si neinteligibile din armata. M-am ferit intotdeauna sa am un sef mai prost decat mine, si acolo erau slabe sansele sa scap de asa ceva.

Povestea filmului, la inceput simpla (o intalnire aiurea intre o chelnerita-Norica si un porcar-Mitu, care se transforma intr-o betie pentru amandoi), devina complexa o data cu luarea personajului principal in armata cu voia lui.

El incepe sa o iubeasca si face totul pentru a se casatori cu ea. Mitu, un personaj ciudat, plin de aroganta si misoginism, chiar nebun, o transforma pe Norica in scopul vietii sale, fara a tine cont de nimic. Astfel, intra cu tancul in bodega amantului ei, ajunge la Batalionul Disciplinar, dezerteaza si il ucide pe amant, apoi fuge cu ea in calatoria initiatica a nuntii, urmarit de armata.

Totul este spontan in dialogul personajelor si in ilustrarea dinamicii vietii romanesti. Iar scena finala cu colonelul trimis sa ia arma de la "inamicul tarii" este elocventa pentru ce va urma, in transformarea armatei romanesti: militari cu contract, iar cand vreunul din superiori va ordona marsaviile de pana atunci, acestia le vor da cu contractele in cap.

Un film romanesc 100%, despre o perioada pe care multi barbati si-o amintesc, dar altii (ca mine) sunt bucurosi ca s-au lipsit de ea.


Nota 7/10
Jovi

2 comentarii:

Anonim spunea...

tu mai bine ai face armata ;) crede-ma.. ai nevoie de ea

Jovi Filme-cărți.ro spunea...

Dupa cum raspunzi, cred ca nici tu nu ai facut-o, dar iti urez succes.
Poate nu cunosti, dar se spune ca cine face armata e Barbat...cine nu o face, e Barbat destept.