sâmbătă, 23 februarie 2008

Eastern Promises



Eastern Promises

Regia
David Cronenberg
In rolurile principale Naomi Watts, Viggo Mortensen

Intr-adevar, a fost un an al filmelor violente care au obtinut nominalizari la Oscar. Dupa crimele crude din "No Country for Old Men" si explicite din "Sweeney Todd", o sa vedem si in acest film cateva scene sangeroase (asemenatoare cu cele facute de Johhny Depp in postura barbierului din Londra), ceva tortura asupra cadavrelor si chiar un copil nou-nascut plin de sange, fapte pentru care acest film a fost respins tocmai in Anglia, locul unde se petrece actiunea.

In rolul principal se afla nominalizatul la Oscar 2008 pentru cel mai bun actor, Viggo Mortensen, jucandu-l pe un nemilos sofer rus, Nikolai, care incearca sa intre in randul mafiei rusesti din Londra. Tot filmul se construieste in jurul ideii sale de a ajunge capul Mafiei, cu un ajutor important din partea Politiei engleze. Insa scenariul sau este dat peste cap de aparitia Annei, o asistenta medicala de la salonul de nou-nascuti

Aceasta descopera un jurnal al unei femei decedate in timpul nasterii, o rusoaica pe nume Tatiana, si vrea sa afle ceea ce scrie in el. Problema este ca traducatorul gasit de ea este chiar capul mafiei, iar continutul jurnalului este compromitator pentru acesta si familia sa. Nikolai se afla intr-o situatie de compromis: va reusi sa scape de ea prin crima si va accede la sefia mafiei omorand oameni nevinovati sau va incerca sa ii apere?

Viggo este un actor foarte bun. Desi rolul sau in acest film se dovedeste a fi unul pozitiv in cele din urma, fiind cuprins de mila pentru cei nevinovati in dorinta de a ajunge capul crimei organizate rusesti, marturisesc ca l-am urat.

Misterul pe care il raspandea in jur, precum si incrancenarea si dispretul fata de oameni, mai cu seama cei mai putin inteligenti decat el, care izvora din toate actiunile sale il facea dezagreabil. Finalul il mai salveaza intr-un fel, desi personajul nu isi castiga in totalitate reputatia.

Pana la urma insa, este un film bun, pe care l-am urmarit cu interes si care, consider eu, merita mai multe aprecieri din partea criticilor fata de alte filme "umflate", ca Michael Clayton sau Sweeney Todd.

Nota 9/10
Jovi

Niciun comentariu: