joi, 28 februarie 2008

Irina Palm




Irina Palm (2007)
Irina Palm

Regia
Sam Garbarski
In rolurile principale Marianne Faithfull, Miki Manojlovic, Susan Hitch

Un film englezesc contemporan nu este mereu recomandabil spectatorului. Mai ales ca unele dintre acestea sunt pline de lucruri neobisnuite si inedite romanului. Droguri, sex "nenatural", violenta in cele mai ciudate locuri sunt de multe ori neasteptate privitorului din Romania.

Totusi, inceputul este tulburator, ca de altfel tot scopul pesonajului principal si mesajul acestui film. Micutul Olly este atins de o boala grava, nevindecabila in Anglia, singura solutie fiind procurarea banilor de catre familie, pentru ultima speranta, un tratament in Australia. Pentru bunica sa, maggie, este o adevarata drama. Deja isi ipotecase casa si trebuie sa faca rost de bani.

Iar singura modalitate de a-l salva pe nepotul sau pe care o gaseste ii rastoarna aparent toate principiile. Intr-un club erotic, i se ofera o slujba: ascunsa intr-o camera, in spatele unui zid, trebuie sa masturbeze clientii. Trece peste toate prejudecatile, urmarindu-si scopul, indepartandu-se de familie si prietene.

Si, paradoxal, isi insufla curaj si devine cea mai importanta din bransa. Ii este conferita titulatura de "Irina Palm" si i se ofera slujbe mai banoase si chiar de coordonatoare a altor femei. Face, lucru amuzant, chiar si o boala specifica acestei meserii: penis elbow.

Insa, niciodata nu uita pentru ce face aceasta slujba, in mod normal degradanta pentru o femeie, mai ales pentru una de varsta ei. Nu urmareste decat binele nepotului sau si incearca sa stea departe de gura carcotasilor. Desi ajunge treptat sa fie respinsa de toata lumea, inclusiv de familie, ramane statornica pe pozitii si reuseste sa stranga banii pentru viata nepotului. Iar siguranta sa de sine dobandita ii aduce beneficii, descoperind in final si dragostea de care avea atata nevoie.

Ea va invata ca doar parerea sa despre sine este importanta si ca nu trebuie sa tii seama de barfele si, in definitiv, de invidia celorlalti. Chiar daca situatia si calea pe care a ales-o sa stranga banii nu este una prea ordotoxa, este un exemplu de urmat (ca similitudini de sentimente si trairi, nu neaparat ca si cale profesionala) intr-o societate romaneasca prea inchistata in delasare si grija de a nu ajunge in "gura lumii".

Si noi mai invatam ceva din acest film, o concluzie buna si interesanta, aceea ca nu intotdeuna sexul platit este imoral, uneori poate servi unor scorpuri nobile.

Nota 8/10
Jovi

Niciun comentariu: