duminică, 24 februarie 2008

North Country



North Country / Class Action

Regia
Niki Caro
In rolurile principale Charlize Theron, Frances McDormand

Sunt rare filmele care ma impresioneaza din toate punctele de vedere: scenariu, interpretare, realismul subiectului, imaginea. Iata unul dintre acestea. Filmul a avut si doua nominalizari la Oscarurile din 2006 pentru cea mai buna actrita in rol principal (Charlize Theron) si cea mai buna actrita in rol secundar (Frances McDormand), ambele neobtinute insa.

Inspirat din primul caz de hartuire sexuala colectiva castigat din istoria dreptului civil american, devenit un precedent important in justita de peste Ocean. Actiunea se petrece intr-un orasel din SUA, a carui supravietuire depindea in pricipal de mina din zona. Intr-o industrie ocupata primordial de catre barbati, dar destul de banoasa, incep sa se infiltreze si femeile, atrase de salariul mai mare.

Una dintre aceasta este si Josey Aimes, o femeie singura si cu doi copii de crescut, din care baiatul cel mare este rezultatul unui viol din timpul liceului. Se angajeaza la mina la sfatul prietenei sale, Glory, si reuseste sa isi duca sarcinile la indeplinire in mod normal, desi ea si celelalte femei sunt puse la cele mai jignitoare munci.

Totusi, nu poate suporta un lucru: hartuirea permanenta din partea barbatilor la care sunt supuse. Celelalte incearca sa se impace cu situatia pentru a continua sa castige bani. Ea insa nu. In cele din urma, certata cu toata comunitatea in care traia, cu familia si chiar respinsa de fiul sau, hotaraste sa isi dea demisia si sa dea in judecata mina pentru hartuire sexuala.

Cu sprijinul unui avocat destoinic (Woody Harrelson), reuseste sa porneasca procesul care a revolutionat justitia americana si a inspirat deschiderea multor dosare de hartuire sexuala.

Lupta unei femei singure impotriva tuturor pentru a-i convinge ca are dreptate si ca femeile sunt supuse multor nedreptati in meserii neconventionale lor este superba si plina de invataminte, iar interpretarea lui Charlize Theron este extraordinara.

Poate prin natura meseriei sa imi placa foarte mult acest film, dar totusi procesul propriu-zis joaca un rol secundar, fata de trairile lui Josey si nedreptatile si misoginismul groaznice dovedite de mineri, si fata de care toata societatea nu avea nimic de spus, de frica sa nu se inchida singura lor sursa de existenta.

Nota 10/10
Jovi

Niciun comentariu: