vineri, 22 februarie 2008

In the Valley of Elah



In the Valley of Elah

Regia
Paul Haggis
In rolurile principale Charlize Theron, Tommy Lee Jones

Cu un titlu inspirat din Vechiul Testament, valea Elah fiind locul unde a avut loc lupta dintre David si Goliat, filmul este o drama politista cu scenariu foarte bine pus la punct si cu interpretari remarcabile, legata de schimbarile pe care le-a adus razboaiele din Bosnia si din Irak asupra psihologiei si implicit a vietii soldatului american.

Unul dintre acestia, Mike Deerfield dispare imediat dupa ce ajunge din Irak pe pamant american, fara nici o stire, aparent fara martori si fara stirea parintilor. Tatal lui, interpretat de Tommy Lee Jones, afla vestea si porneste in cautarea lui, iar cand cadavrul sau ciopartit este descoperit, el vrea sa afle adevarul, in ciuda opozitiei procurorilor militari.

Primeste un ajutor folositor in persoana lui Emily Sanders, o politista, iar impreuna vor incerca sa descurce itele povestii. Una complicata, plina de ascunzisuri si de minciuni succesive ale militarilor care fusesera cu Mike in Irak.

Si subiectul filmului, ca si titlul sugestiv este o alegorie: intotdeauna binele trebuie sa invinga raul, asa cum si David a reusit sa il infranga pe Goliat in valea Elah. De altfel, filmul este inspirat dintr-un caz real si este mult impregnat de spiritul nationalist american. De obicei, nu imi placea acest lucru, cateodata nu il intelegeam.

Iata un film care este recomandat pentru intelegerea acestui spirit, iar interpretarea lui Tommy Lee Jones ajuta mult, fiind un american pur sange (cel putin in rolurile sale), care impresioneaza atat prin patriotism, cat si prin afectiunea paterna fata de cei doi fii, amandoi morti slujindu-si tara.

Ca de obicei, Charlize Theron lasa o impresie buna, de nerecunoscut la inceputul filmului (imaginea rapitoare din unele pelicule este inexistenta), devenind o actrita din ce in ce mai buna. Rolurile ei capata substanta, este deja laureata a premiului Oscar pentru filmul Monster, iar viitorul ei arata bine.

Nota 9.5/10
Jovi

Niciun comentariu: