duminică, 10 februarie 2008

Dincolo de pod

Dincolo de pod
In rolurile principale Ion Caramitru, Maria Ploae, Leopoldina Balanuta, Mircea Albulescu

Ecranizare dupa romanul "Mara" al lui Ion Slavici, filmul dezvaluie un aspect dintr-un mic orasel transilvanean din secolul 19, inaintea declansarii miscarii revolutionare din Imperiul Habsburgic din anul 1848.

Filmul se incadreaza in tendinta cinematografiei din perioada comunista de a ecraniza toate marile opere ale literaturii romanesti. Acest film insa reuseste pe deplin, completand cu succes opera literara.

Se schimba intrucatva personajul principal, acest nemaifiind Mara, ca in romanul cunoscut, ci fiica ei, Sida, si trairile sale sufletesti, dupa intrarea brusca in lume si cunoasterea unui barbat neamt care o farmeca imediat dupa iesirea din manastire. De altfel, si titlul filmului ilustreaza schimbarea fata de lumea cartii: podul este piatra de hotar dintre conservatorism, lumea orasului intruchipata de Mara si cei din jurul ei, o lume care nu accepta schimbarile in cadrul comunitatii, lumea care nu accepta o casatorie intre o romanca si un neamt sau care nu accepta alte reguli in cadrul breslelelor si modernitate, lumea pe care Sida vrea sa o construiasca fara oprelisti, si in care Hans, sotul ei, comploteaza impreuna cu prietenii la rasturnarea imperiului si instaurarea lumii revolutioare.

Doua personaje care beneficiaza de interpretari remarcabile: Sida, unul dintre primele roluri ale Mariei Ploae, care se dovedeste plin de substanta si Mara, interpretata de inegalabila Leopoldina Balanuta.

Urmarind un film romanesc clasic, nu am fost deloc dezamagit. M-a captivat povestea, mi-a placut interpretarea, m-au fascinat imaginile oraselor vechi din Ardeal.

Nota 7/10.
Jovi

6 comentarii:

Anonim spunea...

Oare de unde as putea sa-l procur, indiferent prin ce etoda?

Jovi Filme-cărți.ro spunea...

Lasa o adresa de mail pe mihajovi2000@yahoo.com si ti-l voi trimite in cateva zile...

Anonim spunea...

vreau si eu filmul asta

ICEwave spunea...

Daca vreti filmul urgent, vizitati linkul urmator:
http://video.google.com/videoplay?docid=-1832889910238569567&hl=en#

Calitatea nu este foarte buna dar daca nu aveti suficient timp, e bine si asa.

Anonim spunea...

ii cel mai bun film romanesc se poate gasi pe youtube in mai multe parti scrieti dincolo de pod

Unknown spunea...

Mie nu mi-a placut filmul