marți, 26 februarie 2008

Zwartboek/Black Book



Zwartboek/Black Book

Regia
Paul Verhoeven
In rolurile principale Carice van Houten, Sebastian Koch

Un film impresionant, inspirat din fapte reale petrecute in timpul si dupa cel de-al doilea razboi mondial. Este drama unei tinere cantarete evreica, Rachel Stein, urmarita de trupele germane, nevoita sa se ascunda sub un pseudonim chiar in mijlocul lor, in Olanda anilor 1944-1945.

In paralel insa, ea este agent al rezistentei impotriva nazistilor (sub numele de Ellis de Vries) si comploteaza impreuna cu aceasta la eliberarea unor prizonieri. Scapand cu greu de la moarte, pe un vas de eliberare, dar intr-un moment in care toata familia ii fusese nimicita, este dispusa sa face orice sacrificii, considerand ca viata ei nu mai valoreaza nimic. De aceea, accepta chiar sa faca dragoste cu un ofiter german superior, Muntzer.

Pentru ca planurile sunt dejucate si ea sa indragosteste de acesta, toata lumea o acuza pe ea de tradare, atata nemtii, cat si partizanii olandezi. Paradoxal, perioada incheierii razboiului si cea imediat dupa aceea sunt cele mai grele din viata ei.

Desi existenta ei ca evreica in statul nazist era pusa tot timpul sub semnul intrebarii, totusi s-a descurcat, in unele momente foarte bine. Dupa aceea, in timpul zilelor fericite de dupa eliberare, devine batjocora unei inchisori radicale si este aproape ucisa de unul dintre fostii tovarasi.

Va lupta insa pana la sfarsit pentru adevar. Si nici aceasta nu ii va aduce adevarata eliberare, pentru ca lait-motivul filmului este "fiecare supravietuitor are o urma de vina". Nu stiu daca este asa. Faptul ca Rachel a reusit sa reziste razboiului nu inseamna ca are vreo vina. Mai ales ca ea nu a facut asta prin alierea cu inamicul nazist. A incercat tot timpul sa ajute pe cei care se impotriveau razboiului si sa ii saboteze pe cei care ii ucisesera familia.

Iar faptul ca l-a indragit pe Muntzer nu este o vina. El s-a dovedit a fi un om care nu dorea sange si, ciudat pentru un nazist convins, dar si romantios, intelegator cu situatia ei (de care si-a dat seama repede) de evreica. A inteles-o ca om, a protejat-o si, mai ales, i-a dat posibilitatea sa ii vorbeasca si sa fie convins de anumite lucruri. Unul dintrea acestea: sa nu omoara oameni nevinovati. Fapt insa, care i-a atras lui moartea.

Nota 8/10
Jovi

Niciun comentariu: