joi, 31 ianuarie 2008

Michael Clayton




Michael Clayton (2007)

Michael Clayton


Regia

Tony Gilroy

In rolurile principale George Clooney, Tilda Swinton

Modelul unui film care nu inteleg de ce ii impresioneaza pe criticii americani si a fost nominalizat la atatea categorii la Oscarurile de anul acesta. Un film la care ma asteptam la lucruri interesante, si am dat peste un scenariu incalcit, un avocat care nu pledeaza, un George Clooney obisnuit, si nu cum scrie pe afisul filmului, "cel mai bun film din cariera lui".

Am stat si m-am gandit dupa vizionarea filmului, daca George Clooney a avut pana acum vreun rol in care sa ma impresioneze si nu am gasit nici un film in minte. Chiar nominalizat la cel mai bun actor, este departe de o interpretare remarcabila. Pare imobil si incatusat, indiferent de emotiile pe care ar trebui sa le aiba personajul, el nu isi misca nici un muschi de pe fata.

Jucand rolul unui avocat din cadrul uneia dintre cele mai mari cabinete de avocatura din New York, misiunea lui nu este sa pledeze in instante, ci de a rezolva treburile murdare ale firmei si ale clientilor lor: mituirea judecatorilor, stergerea urmelor infractiunilor, rezolvarea dosarelor pline de "pete".

In clipa cand unul dintre avocatii din firma, Arthur Edens, dezvaluie dosarul unei companii agrochimice, care imbolnavea cu produsele sale toxice populatia, si este ucis pentru acest dosar la ordinele chiar a firmei de avocatura, Clayton va trebui sa aleaga intre musamalizarea cazului, in schimbul unor bani de care avea mare nevoie sau aducerea informatiilor la cunostinta politiei si a publicului, riscandu-si astfel viata.

Din pacate, povestea filmului este parca scoasa cu clestele de spectator. Dupa prima jumatate de ora, perioada in care un film bun "trebuie sa te prinda", nu se intelege nimic, fara nici o bruma de suspans, din thriller-ul asteptat a ramas doar speranta, iar publicul ramane dezamagit.

Poate doar mesajul final al filmului merita vizionarea, desi interpretarea (cu exceptia lui Tom Wilkinson) si scenariul lasa de dorit. Dreptatea poate fi realizata de oricine, indiferent daca mijloacele ii permit sau nu, important e sa si-o doreasca. Atunci cand este facuta de un avocat, parca e si mai impresionant.

Film nominalizat la Oscar pentru urmatoarele categorii: cel mai bun film, cel mai bun actor in rol principal (George Clooney), cel mai bun regizor (Tony Gilroy), cel mai bun actor intr-un rol secundar (Tom Wilkinson), cea mai buna actrita intr-un rol secundar (Tilda Swinton), cea mai buna coloana sonora, cel mai bun scenariu original.

Nota 6.5/10.
Jovi

Niciun comentariu: