miercuri, 6 februarie 2008

The Remains of the Day


The Remains of the Day

Regia
James Ivory
In rolurile principale Anthony Hopkins, Emma Thompson

De mult timp sunt impresionat de calitatile actoricesti ale lui Anthony Hopkins. Astfel ca zilele trecute, am hotarat sa revad cateva dintre filmele lui reprezentative si sa le vizionesc pe cele care imi lipsesc. Asa ca am inceput cu "The Remains of the Day".

Un film in cel mai autentic stil englezesc, pus in scena insa dupa un roman scris de Kazuo Ishiguro, un japonez care si-a trait cea mai mare parte a vietii in Anglia, el este o adevarata relatare a relatiei dintre aristocratul englez, care traieste intr-un mare castel, si majordomul său şef, Stevens, un servitor ideal care face totul pentru stapanii săi.

Anthonz Hopkins joaca in acest film rolul unui adevarat profesionist. Cu o politete excesiva, cu un vocabular plin de respect, cu gesturi distincte, el impresioneaza in tot ceea ce face. In asa fel, incat meseria ii ocupa tot spatiul, toate gandurile, nici nu baga in seama discutiile care decid viitorul Angliei si al Germaniei in apropierea celui de-al doilea razboi mondial.

Pana si relatia sa cu Miss Kenton este intr-un plan secundar. Angajata menajera sefa, ea incearca sa il scoata pe Stevens din fixismul sau si din regula privind interzicerea relatiilor intre servitori si intre acestia si alte persoane din exterior, sanctiunea fiind excluderea din cadrul corpului de servitori ai castelului.

Filmul dezvaluie si un substrat politic. Lordul Darlington, stapanul lui Stevens, este un pacifist inrait, care considera ca prevederile Tratatului de la Versailles au fost prea aspre cu Germania si, de aceea, face totul pentru reconsiderarea locului acestei tari in Europa. Faptul ca greseste destul de grav se releveaza pana la urma, unul dintre ingrediente fiind faptul ca va concedia doua servitoare doar pentru ca erau evreice.

Unul dintre filmele reprezentative ale lui Hopkins, un rol extraordinar a Emmei Thompson si unul dintre ultimele ale lui Christopher Reeve. Filmul a primit 8 nominalizari la Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun actor si cea mai buna actrita, neprimind nici un premiu, marele castigator al acelui an fiind "Lista lui Schindler"

Nota 9.5/10
Jovi

Niciun comentariu: