joi, 7 februarie 2008

The Lion in Winter




The Lion in Winter

Regia
Anthony Harvey
In rolurile principale Peter O'Toole, Katharine Hepburn

Un film clasic, unul care se petrece la curtea regelui Angliei, Henric al II-lea, in timpul sarbatorilor de Craciun din anul 1183 si care respecta intrucatva realitatea istorica. La reuniunea de familie petrecuta cu acest prilej, regele isi cheama cei trei fii, Richard (interpretat de un Anthony Hopkins, intr-unul din primele lui roluri), Geoffrey si John, o elibereaza temporar din inchisoare pe sotia sa, Eleonore d' Aquitaine, pentru a-si anunta succesorul la tron.

Au loc intorsaturi de situatii, intrigi, compromisuri, infidelitate, tradare, filmul avand de toate, iar rolul principal il are Eleonore, interpretata de Katharine Hepburn, care ii asmuta pe fiecare impotriva celuilalt, impinsa de ura sa nemiloasa impotriva sotului, care o tine inchisa in temnita de mai bine de 10 ani.

Henric este distrus sistematic atat de ura ei, cat si de fii lui, care il dezamagesc pe rand. Pe John, il prefera, dar acesta nu are calitatile cerute de un conducator, pe Richard il detesta, pentru ca e preferat de mama sa, dar poate si pentru ca ii seamana atat de mult, iar Geoffrey nu este decat un om ascuns si care vrea sa profite de toti ceilalti.

De toate acestea, poate profita, in momentele de cumpana si neatentie, chiar regele Frantei, Filip al II-lea, aflat si el in vizita. Asemanator foarte mult cu o piesa de teatru, poate acesta ar fi un minus pentru un film, pus insa bine in scena si cu o interpretare ireprosabila, filmul dezvaluie cateva calitati actoricesti de exceptie: Katharine Hepburn joaca superb, primind pentru acest rol premiul Oscar, Peter O'Toole intr-un rol exemplar, de rege, stapan absolut al tuturor adevarurilor, iar Anthony Hopkins, tanar promitator, abia la al doilea film din cariera.

Nota 7.5/10
Jovi

Niciun comentariu: