sâmbătă, 2 februarie 2008

Les Aventures de Rabbi Jacob




The Mad Adventures of 'Rabbi' Jacob (1973)

Les Aventures de Rabbi Jacob


Regia

Gerard Oury

In rolurile principale Louis De Funes, Suzy Delair

Un film cunoscut si tipic al marelui comic francez Louis de Funes. Unul insa care nu m-a impresionat in mod deosebit, ma asteptam la mai multe din hohotele de ras obisnuite la filmele lui.

Victor Pivert este un om de afaceri francez si antisemit declarat. Din cauza unor patanii nevinovate si ajuns protector al unui viitor presedinte al unei tari nenumite, el ajunge urmarit de catre toata lumea: Politie, teroristi arabi, ucigasi de meserie. Pentru a scapa, face ultimul lucru la care se pricepe. Se deghizeaza intr-un rabin venit de la New York, necunoscut de catre parizieni si trebuie sa se comporte ca un adevarat evreu, lucru de neconceput pentru el.

M-au amuzat teribil doua scene: aceea in care De Funes se stramba si incearca sa astraga astfel atentia politistilor asupra celui care il rapise, precum si scena dansului evreiesc, la care "travestitul" Rabbi Jacob este magnific.

Un film care dezvaluie unele aspecte ale vietii evreilor, mai ales ale partii religioase ale acesteia. Chiar daca este o comedie, aceste aspecte sunt prezentate cu respect, fara a se aduce nici o urma de jignire antisemita.

Filmul este antrenant si relaxant si respecta titlurile lui De Funes, in orice situatie, el intra intr-un amalgam de incurcaturi, din ce in ce mai captivante. Comicul de situatie este superb.

Nota 8/10
Jovi.

Un comentariu:

Dan Romascanu spunea...

Este una dintre comediile mele preferate ale unuia dintre comicii mei preferati. 'Oscar' si filmele din ciclul jandarmului fac parte din aceeasi categorie.