vineri, 15 februarie 2008

Moliere




Moliere (2007)
Moliere

Regia
Laurent Tirard
In rolurile principale Romain Duris, Ludivine Sagnier

Intotdeauna mi-au placut filmele care ilustreaza vietile oamenilor celebri. La fel cum devorez, de altfel, si biografiile si autobiografiile. Astfel ca un film despre viata lui Moliere (necunoscand nimic despre el in afara de celebra sa opera) nu putea decat sa ma atraga.

Prin urmare, avand in vedere disponibilitatea mea de a vedea un astfel de film, marturisesc ca nu m-a dezamagit deloc. O viata tumultoasa, privita insa doar la inceputurile operei sale nemuritoare, cand era un tanar actor si regizor de teatru plin de datorii, care facea farse in piesele sale, dar considera ca nu acesta este scopul sau, ci punerea in scena a unor tragedii.

In biografiile despre Moliere, exista o perioada intunecata, despre care nu se cunoaste nimic, in jurul varstei de 22 ani. In aceasta perioada, scenaristii filmului au imaginat intalnirea dintre marele autor si unele din personajele care au populat mai tarziu comediile sale.

Este deci un film de fictiune, dar care dezvaluie multe dintre trasaturile umane ale lui Moliere, mentionate in biografiile sale oficiale, istorice, si totul prin prisma personajelor sale. A iesit astfel un film interesant, de urmarit pentru orice persoana care constientizeaza importanta operelor lui Moliere si care a citit sau vazut macar una din comediile sale.

Nota 8/10
Jovi

Niciun comentariu: