duminică, 17 februarie 2008

Binecuvantata fii, inchisoare



Binecuvantata fii, inchisoare (Bless You Prison)

Regia
Nicolae Margineanu
In rolurile principale Maria Ploae

Al doilea film al zilei despre inchisorile comuniste. De data aceasta, o marturie a unei femei, politiciana taranista, inchisa politic si plimbata prin Jilava, Mislea si apoi la canal. O marturie, inspirata dintr-un caz real, despre teroarea, torurile si marile greutati avute de cei care au avut nesansa sa aiba parte de o inchisoare comunista.

Dupa cum ma stiu, la un film ma intereseaza mai mult povestea, scenariul si emotiile traite si dezvaluite de personaje, decat tehnica regizorala sau de imagine, coloana sonora, clasicitatea sau arta lui. Si cum intotdeauna m-au interesat cartile reale despre perioada neagra a comunismului din Romania si am citit multe dintre acestea scrise de cei care au patimit si au suprevietuit cu greu in inchisori ca detinuti politici, acest film a venit la fix.

De aceea, marturisesc faptul ca este primul film si primul moment, dupa mult timp, care ma impresioneaza din punct de vedere religios. Eroina isi gaseste izbavirea si reuseste sa supravietuiasca inchisorii si sa insulfle celorlalte credinta in Dumnezeu. Iar scena cand toate femeile din penitenciarul Mislea canta la unison in noaptea Pastelui, impotriva strigatelor gardienilor, este superba pana la lacrimi.

Din nou superba prestatia Mariei Ploae, din nou o impresionanta istorie pentru cei tineri, care nu trebuie in nici un moment sa uite momentele mai neplacute din trecutul acestei tari si marile sacrificii facute pentru constructia Canalului Dunare-Marea Neagra. Desi filmul nu este realizat foarte bine artistic, m-a impresionat povestea si felul cum a fost spusa.

Nota 9.5/10
Jovi


2 comentarii:

Anonim spunea...

Daca acest film a trezit in tine vreun sentiment religios, iti recomand filmul rusesc "Ostrov". Dupa parerea mea este o capodopera. Cu inspiratii din viata sf. Teofil, acest film este de o profunzime ortodoxa impresionanta si unica.

Jovi Filme-cărți.ro spunea...

Multumesc pentru impresii, o sa incerc sa vad si filmul despre care vorbesti...