sâmbătă, 16 februarie 2008

Visul lui Liviu

Visul lui Liviu (2004)
Visul lui Liviu

Regia
Corneliu Porumboiu

In rolurile principale
Dragos Bucur, Luiza Cocora

Un film de 40 de minute, care incepe cu imaginile lui Ceausescu, semnand decretul privind interzicerea avortului. Apoi totul se reduce la un vis. Liviu, eroul principal, a asistat in jurul varstei de 10 ani la o scena de familie in care parintii au luat hotararea sa nu pastreze cel de-al treilea copil. Acest copil nenascut se transforma in cosmarul lui nestiut („De vreo trei săptămâni visam ceva de care nu-mi amintesc”).

Liviu a trait toata viata dorind sa ajunga cineva important, sa nu fie ca tatal sau, ajuns la 50 ani fara serviciu si fara sa fi facut nimic in viata. Vrea sa aiba multi bani si sa reuseasca, dar isi traieste zilele la limita ilegalitatii, mituind un vecin politist pentru a fi lasat in pace. Fara sa vrea, ajunge sa faca aceleasi greseli ca ale tatalui sau.

Visul se desluseste in final, copilul nenascut intrebandu-l: "Hai Liviu, ti-e frică să trăieşti?" si ducand-l apoi la lumina, spre mare, spre un nou inceput.

O drama a lumii romanesti inghesuita in blocurile din marile orase. Faptul ca nu poti depasi trecutul, nu ai oportunitati de a-ti depasi parintii, nu ai oameni in jurul tau destul de ingaduitori care sa iti dezvaluie din experienta ta. Iar cand acestia exista, tu nu esti disponibil sa asculti.

Nota 6.5/10
Jovi

Niciun comentariu: