duminică, 24 februarie 2008

Persepolis




Persepolis (2007)
Persepolis

Regia
Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
In rolurile principale Catherine Deneuve, Danielle Darrieux, Chiara Mastroianni

Candidat pentru cel mai bun film de animatie la Oscarul 2008, este un film realizat neconventional si complet diferit fata de desenele animate digitale si realizate in 3D, ale ultimilor ani. De asemenea, o poveste profunda, autobiografica, cum demult nu am mai vazut in animatie, obisnuit cu comediile lui Shrek, Bee Movie sau Ratatouille.

Filmul urmareste povestea de viata unui fetite iraniene, devenita mai tarziu o tanara domnisoara. Are norocul unei familii care o sprijina in orice clipa, o bunica moderna, lucruri care ii permit sa supravietuiasca in anii de revolutie si de razboi din Iran in anii '80. Marjane lupta pentru propria identitate intr-o lume plina de oprelisti, o lume dictatoriala, cu atat mai mult pentru o tanara intelectuala, care isi doreste in principal libertatea.

Neputand suporta nici un fel de ingradire a acesteia (mai cu seama valul obligatoriu pentru femei), decide sa plce la studii in Austria, la Viena. Aici descopera ca nici lumea vestica nu este asa de primitoare cum se spune. Este data afara din casa de cea mai buna prietena a mamei sale si incep aventurile vieneze, pline de dezamagiri succesive, incat cea mai usoara cale este sa se intoarca din nou acasa.

Lucrul interesant la acest film de animatie este ca, spre deosebire de filmele normale, unde actorii nu pot avea mereu o expresie corecta a tuturor emotiilor si a trairilor, limbajul animat este mult mai expresiv. Spectatorul traieste intreaga poveste prin mimicul tinerei Marjane, precum si jocul umbrelor si trasmiterea sacadata a culorilor (prezentul in culori, trecutul in alb-negru).

Un film de animatie neconventional, insa de urmarit. Cred insa ca va avea putine sanse la noapte la decernarea Oscarurilor in fata lui Ratatouille.

Nota 7/10
Jovi

Niciun comentariu: