marți, 12 februarie 2008

Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street



Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street

Regia
Tim Burton
In rolurile principale Johnny Depp, Helena Bonham Carter

Nefiind adeptul musicalurilor moderne, acest film mi-a dat dreptate. Nu a existat nici un fel de coregrafie, linia melodica slaba, vocile interpretilor fara talent, desi cu actori de prestigiu. Un Johnny Depp venit dupa roluri exemplare, incepand cu "Edward Scissorhands", avand ca regizor pe acelasi Tim Burton, dar care in acest film nu isi regaseste talentul actoricesc si nu impresioneaza prin nimic. Decat prin ferocitatea sa poate.

Subiectul filmului este insa interesant si incitant, putand iesi de aici un thriller bun, chiar spre foarte bun. De altfel, nu este prima punere in scena a lui Sweeney Todd, un film cu acelasi subiect fiind realizat in 2006 de catre BBC pentru televiziune.

Benjamin Barker, alias Sweeney Todd, un barbier remarcabil, revine in Londra dupa 15 ani cu principalul scop sa se razbune pe judecatorul Turpin, care i-a otravit sotia si i-a rapit fiica, facand-o fiica sa adoptiva, dar cu gandul ascuns de a-i deveni sotie. La vechiul sau local, da de doamna Lovett, care ii devine aliata.

Filmul abunda in crime si sange. Todd isi ucide toti clientii, incepand cu barbierul sau rival, iar carnea acestora devine umplutura pentru placintele doamnei Lovett. De altfel, filmul este uneori prea crud, un amanunt care face sa piarda ca si credibilitate. Desi se vad trucajele, sangele tasnind ca dintr-o pompa de apa, crimele de final pierd si putinii spectatori, razbunarea perfect indreptatita la inceput a lui Sweeney Todd si personalitatea lui calma se transforma treptat in sadism si ferocitate, el devenind un criminal feroce, fara scrupule, ucigandu-si pana si apropiatii.

Canibalismul londonezilor, muzica lalaita si faptul ca nimeni (Politie, cetateni, rude) nu s-a sinchisit de disparitia celor din jur (daca filmul mai dura o jumatate de ora, probabil dispareau toti englezii fara ca cineva sa observe) completeaza dezastrul filmului.

Filmul a fost nominalizat la trei premii Oscar: cel mai bun actor in rol principal-Johnny Depp (caruia insa nu ii dau nici o sansa, avand in vedere concurentii sai), cea mai buna scenografie si cele mai bune costume (singurul pe care probabil il merita).

Un film slab, pe care il recomand numai celor care vor sa se plictiseasca.
Eu unul am facut-o.

Nota 5/10.
Jovi

Niciun comentariu: