sâmbătă, 1 martie 2008

Notes on a Scandal



Notes on a Scandal

Regia
Richard Eyre
In rolurile principale Cate Blanchett, Judi Dench

Nu ma asteptam ca un film cu 4 nominalizari la Oscar 2007 sa aiba un subiect asa de tern, fara nici un invatamant, complet lipsit de ieri si de neinteles pentru mine. Chiar daca interpretarile celor doua personaje principale feminine sunt reusite, sunt la un film la care nu prea am ce sa spun.

Barbara Covett, o profesoara din Londra, isi scrie impresiile intr-un jurnal. Pentru ea, este singura alinare a batranetii si singurul prieten. De altfel, singuratatea a fost suferinta vietii ei. Incearca sa intre in contact si sa devina prietena cu fiecare noua profesoara din liceul la care preda. Ultima astfel de interactiune umana a fost un esec, noua ei prietena plecand de la liceu si obtinand un ordin de restrictie la adresa batranei Barbara.

Odata cu aparitia unei noi profesoare de arte, Sheba (Cate Blanchett), Barbara incepe asaltul pentru castigarea prieteniei acesteia. Afland ca ea are si o aventura cu unul dintre elevi, chiar daca este casatorita, incepe sa o santajeze. Indiferent de faptul ca acesta relatie este una imorala, Barbara transforma prietenia dintre ele in obsesie, incercand sa o indeparteze pe aceasta inclusiv de sot si copii.

Urmeaza sa ii descoperim incet-incet doua laturi: una rautacioasa, plina de viclenie, calcand peste toate principiile unei vieti obisnuite pentru a o pastra ca prietena pe Sheba; una de mila din partea spectatorului pentru o fiinta ramasa fara prieteni, fara pisica la care tinea atat de mult, mila fata de batranetea ei fara scrupule si parca pentru o fiinta care nu a invatat nimic de la viata. O femeie care cauta scandalul, dupa cum sugereaza si titlul.

Un film care nu m-a impresionat atat de mult, mai ales ca vine dupa un altul tot cu o femeie-bunica (Irina Palm), care are multe sfaturi pentru viata.

Nota 6/10
Jovi

Niciun comentariu: