marți, 11 martie 2008

His Dark Materials: The Golden Compass



His Dark Materials: The Golden Compass

Regia
Chris Weitz
In rolurile principale Nicole Kidman, Daniel Craig, Dakota Blue Richards

Sa fiu sincer, acest film de fantezie m-a cam dezamagit. Asteptarile erau destul de mari, dupa ce vizionasem alte astfel de realizari, cum ar fi Cronicile din Narnia sau Pulbere de stele ("Stardust"). Chiar daca subiectul este destul de bine conturat, totusi mi s-a parut ca lipseste in mare masura tocmai fantezia si, mai ales, romantismul parca necesar intr-un asemenea film.

Lumea fantastica a acestei fantezii este compusa din daemoni, animale care sunt un fel de ingeri ai fiecarei fiinte umane, ursii zapezilor vorbitori-cei mai mare luptatori, giptienii si goblerii, specii de oameni aflati in razboi. Intr-o astfel de lume, aflata intr-o continua schimbare, exista si un organ de autoritate numit Magisterium, asemanator Inchizitiei din perioada medievala.

Personajul principal este Lyra Belacqua (Dakota Blue Richards), o fetita de 12 ani, care primeste de la directorul Jordan College busola de aur, un instrument care permite celui harazit de prooroci sa afle raspunsul la orice intrebare. Dupa disparitia celui mai bun prieten, isi propune sa il salveze. Iar filmul se dezvolta pe aceste coordonate, urmand peripetiile sale in salvarea prietenilor si a unchiului sau, cu ajutorul Giptienilor si a unui urs al zapezilor, viitor rege.

Replicile principale sunt in jurul ideii de "praf", din care, pare-se, se intrupeaza oamenii. Totusi, desi acest cuvant este interzis in acea epoca, el nu este indeajuns explicat, iar specatorii pleaca cu un mister. Are vreun rol? De ce este interzis? E important sau trebuie sa il uitam? Iar filmul pare sa nu placa spectatorilor special destinati si anume copiilor, nu este suficient de amuzant, chiar daca eroul principal este o fetita.

Iar cineva spune: "Nu stiu de ce dar de fiecare data cand am vazut ursul prin zapada mi-am adus aminte de reclama la Coca Cola… nu stiu exact de ce."
(http://tezeu.wordpress.com/2008/01/06/the-golden-compass/)

Filmul nu exceleaza insa prin actiune, care este previzibila, inceata si destul de plictisitoare. Desi filmele fantastice au devenit o moda dupa "Lord of the Rings", acesta nu este unul dintre cele mai reusite. Si avand in vedere ca vor mai urma inca doua (acesta fiind doar primul din trilogia, se pare, "His dark materials"), inceputul a fost deceptionant. Este totusi castigator al premiului Oscar 2008 pentru cele mai bune efecte vizuale.

Nota 6.5/10
Jovi

Niciun comentariu: