joi, 6 martie 2008

Head in the Clouds



Head in the Clouds


Regia
John Duigan
In rolurile principale Charlize Theron, Penelope Cruz, Stuart Townsend

O drama romantica, foarte asemanatoare ca subiect si desfasurare cu mult-laudatul film al anului 2007, "Atonement", cu actori mult mai inzestrati pentru aceste roluri, desi poate scenariul nu este la fle de bun. Charlize Theron si Penelope Cruz fac, ca de obicei, roluri reusite, dar surpriza placuta este totusi tanarul actor irlandez Stuart Townsend, care joaca exemplar.

Indragostit de Gilda Besse inca din facultate, de la 19 ani, Guy face din aceasta pasiunea care il va urmari toata viata. Desi ea face parte dintr-o lume cosmopolita, iar el vine dintr-o familie saraca din Irlanda, cei doi se iubesc si, mai ales, intre ei exista o "scanteie" care izbucneste de cate ori se intalnesc.

Viata ii desparte de mai multe ori, dar se reintalnesc de fiecare data. Pasiunea inceputa in Londra continua dupa trei ani la Paris in preajma razboiului civil din Spania si inainte izbucnirii celui de-al doilea razboi mondial. Gilma duce o viata libertina, gazduieste o fata spaniola refugiata (Penelope Cruz), il cheama pe Guy la ea si viata lor continua intr-un triunghi conjugal.

Filmul este alert si antrenant. Ciclurile istorice trec repede. Vedem apoi episoade scurte, dar pline de substanta, din razboiul din Spania, inceputurile celui de-al doilea razboi mondial, lupta rezistentei franceze din Paris, sustinuta de englezi, unul dintre spioni fiind chiar Guy. Iar faptul ca Gilda este amanta unul inalt ofiter nazist va cantari mult in final, desi Guy o va apara si iubi mereu.

Ce putem invata? Gilda este o persoana care face ce vrea in viata, si-o traieste asa cum doreste, fara sa ii pese de ce cred ceilalti, fara principii si responsabilitati. Desi spre final, intra si ea in lupta contra nazistilor, se dovedeste ca prima actiune din viata ei care vadeste dorinta de a face ceva pentru cei din jur este tardiva. Totusi, conform unei preziceri a unei ghicitoare de la varsta de 13 ani, era in anul mortii. De aceea, in ultimul moment, incerca sa ii influenteze pe ceilalti si sa traiasca viata cat mai intens.

Pana la urma, actiunile noastre trebuie corelate cu ce se intampla in jurul nostru. Nu putem actiona aproape niciodata doar dupa propriile dorinte, fara sa ranim pe altii, fara sa ne pese de anumite norme sociale, fara sa ne asumam responsabilitatea. Risti sa ajungi "cu capul in nori".

Chiar daca este un film destul de putin cunoscut publicului, fiind gasit de mine doar la o cautare a filmografiei actritei Charlize Theron, este unul romantic, trist dintr-o anumita perspectiva si plin de istoria timpului respectiv, traita de oamenii simpli.

Nota 8/10
Jovi

Niciun comentariu: