luni, 17 martie 2008

Men of Honor




Men of Honor
In rolurile principale Robert De Niro, Cuba Gooding Jr.

Exceptional film, unul dintre favoritele mele din toate timpurile, plin de invataminte, cu actori si interpretari extraordinare, cu un scenariu tipic american, despre perioada istorica a asupririi populatiei de culoare si marginalizarea ei. Insa cativa au reusit in pofida "albilor" care le respingeau orice munca si posibilitate legala de a se integra. Cazul lui Carl Brashear (interpretat de Cuba Gooding Jr.) este unul dintre acestea.

Plecat de la munca de pe camp, a dovedit o ambitie de invidiat pentru a reusi ceea ce ii promisese tatalui sau, sa nu renunte niciodata si sa fie cel mai bun. Se inroleaza in Marina americana si vrea sa devina scufundator, fiind unul dintre singurii soldati negri din acea perioada, de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Numai ca drumul sau este plin de oprelisti rasiste, unul dintre principalii adeversari fiind chiar superiorul sau, Bill Sunday (Robert de Niro), un soldat de legenda, dar aflat pe o panta descendenta a carierei.

Carl reuseste sa depaseasca toate prejudecatile rasiale ale timpului, reuseste sa depaseasca si toate greutatile puse in calea sa atat de superiori, cat si de colegii sai. Cu atat mai tragic este faptul ca, dupa ce ajunge scufundator de elita, piciorul sau este retezat in timpul unei manevre pe puntea unui vas. Are posibilitatea sa se retraga, insa promisiunea facuta tatalui este mai puternica.

Astfel incat o ia de la capat. Extraordinara sa ambitie pentru a ajunge un om respectabil il determina sa se antreneze din nou, chiar cu piciorul amputat, si, ajutat chiar de fostul sau superior Sunday, sa redevina scufundator.

Interpretarea este foarte buna, Robert de Niro neavand nevoie de prezentare, Cuba Gooding Jr. un actor care are nevoie de roluri monumentale, pentru ca are potential (mi-a placut cum a jucat, de exemplu, in Jerry Maguire) si Charlize Theron, una dintre actritele mele preferate, intr-unul dintre primele sale roluri mai importante (fiind aici sotia lui Bill Sunday).

Oricine isi poate indeplini visele, atata timp cat acestea sunt realizabile si muncesti din greu pentru indeplinirea lor.

Nota 10/10
Jovi

Niciun comentariu: