vineri, 14 martie 2008

Aborigenii australieni





Aborigenii australieni,
de Stephen Muecke, Adam Shoemaker
Traducerea: Irinel Antoniu
Editura Univers, 2008


O noua carte aparuta pe data de 4 februarie 2008, in colectia "Enciclopedica" a ziarului "Cotidianul", de anul acesta difuzata cu "The New York Times Book Review", editia in limba romana.

Intotdeauna am fost impresionat de istoria populatiilor oropsite in chiat tarile lor de origine, cum ar fi populatia neagra in Africa de Sud, indienii americani sau indienii lui Gandhi in propria lor tara. In acelasi tipar se situeaza si aborigenii din Australia, locuitori ai acestei tari de mii de ani, dar maginalizati complet, din cauza presupusei lor culturi primitive, in epoca cuceririi de catre britanici. Abia in ultimii zeci de ani, opresiunea s-a ameliorat, dar nu complet, si asta nu din initiative guvernamentale, ci mai mult din cresterea gradului de cultura si adaptarea la civilizatie a aborigenilor.

Din pacate, dupa cum arata si cartea, numarul lor, ca procent in totalul locuitorilor Australiei, a scazut foarte mult, doar 2% in 2008.

Mai multe sunt de retinut in acest volum. In primul rand, o cultura interesanta si care este mentinuta fara nici o modificare de mii de ani. O cultura totemica, in armonie cu viata si, mai ales, natura, in principal pamantul stramosesc. Desi sunt foarte multe triburi distincte in Australia, ele sunt interdendente, iar elementele culturale si cele religioase sunt foarte apropiate. Fiecare trib are propriul teritoriu, desi au existat razboaie sau confruntari intre ele, pamantul fiecaruia este intangibil.

Conceptul fundamental este cel de Timp al Visului (Dreamtime). Acesta este "o ideologie globala legata de crearea universului si relatia de echilibru si armonie care exista intre toate fiintele si lucrurile care-l populeaza. In ciuda traducerii care i s-a dat, Timpul Visului nu este un concept cronologic precum Geneza biblica, ci denumirea legaturii permanente intre trecut si viitor, intre ceea ce a fost, ceea ce este si ceea ce va fi".

In al doilea rand, lupta impresionanta care este dusa de sute de ani impotriva pierderii culturii, religiei, pamantului si, mai ales, impotriva disparitiei ca popor si a pierderii identitatii. In ultimul timp, au inceput sa castige unele drepturi care le fusesera refuzate, cum ar fi recunoasterea ca fiind cetateni ai Australiei (abia in 1967) sau a drepturilor ancestrale asupra pamanturilor.

"Adevarata integrare a comunitatilor bastinase nu s-a produs insa nici astazi, putinele chipuri intalnite pe strazile marilor orase tradand tristetea muta a unei spiritualitati deviate brutal din ciclul natural al evolutiei sale ancestrale."

Un articol interesant despre aborigeni la:
http://www.adevarul.ro/articole/australia-isi-recunoaste-erorile-istorice/342326

Niciun comentariu: