duminică, 9 martie 2008

Man of the Year



Man of the Year
In rolurile principale Robin Williams, Christopher Walken

Un film care sintetizeaza foarte bine realitatile politice de pretutindeni, mai ales cele americane, dar care prinde destul de bine si mediului schimbator din Romania. Din pacate, un film insuficient cunoscut la noi si care ar prinde bine noii generatii de oameni care vor sa ajunga in top prin orice mijloace. Mai ales celor care vor sa fie presedinti (sau chiar parlamentari) doar prin intermediul televiziunii sau al culturii de mahala.

Robin Williams, intr-un rol de comedian serios, joaca rolul lui Tom Dobbs, un cunoscut realizator si prezentator de televiziune, care, primeste in timpul unei emisiuni o propunere indrazneata. De ce nu candideaza el la fotoliul de presedinte al SUA? Si va incerca sa faca asta, la inceput mai mult in gluma. Numai ca acesta gluma se ingroasa, mai ales ca este preferat de public.

Va ajunge presedinte nu in urma voturilor, ci in urma unui program informatic eronat. Afla acest lucru si apare dilema unui politician onest: va renunta la presedintie in mod corect sau va inchide ochii? Ve face asta un politician roman? Nu cred.

Chiar daca Robin Williams este un comedian veritabil, iar filmul are si destul momente de umor (mai ales verbal), nu este o comedie, ci o satira la adresa sistemelor politice din lume. Eu personal l-am privit din punctul romanesc de vedere. Si am vazut aici ca si un om ajuns intr-o functie foarte importanta poate avea demnitate si onoare. Ca poate privi situatia cu ironie. Ca poate renunta fara regrete la o situatie in care a ajuns din greseala. Si mi-am reamintit multele asemenea cazuri din Romania care s-au musamalizat fara urme. Sau sistemul de vot, pus mereu in discutie, sau sondajele de opinie, schimbate de partide dupa bunul plac.

Iar fraza care sfarseste filmul este emblematica si de retinut: "Politicienii sunt ca si scutecele. Ar trebui schimbati frecvent. Si întotdeuna din acelasi motiv: se umplu de cacat!".

Nota 8/10
Jovi

Niciun comentariu: