sâmbătă, 15 martie 2008

La Mome




La Mome

Regia
Olivier Dahan
In rolurile principale Marion Cotillard, Gerard Depardieu

Intr-adevar o poveste tulburatoare despre una dintre marile personalitati culturale ale secolului al XX-lea. Edith Piaf a avut o viata complexa si complicata, reusind sa ajunga o cantareata celebra, in ciuda copilariei si adolescentei tumultoase si reusind sa ramana in memoria oamenilor, in ciuda exceselor din ultimii ani.

Marturisesc ca nu stiam nimic despre viata lui Edith pana la acest film si dupa vizionarea lui m-am informat mai mult. Vazusem multe clipuri cu ea si crezusem ca a trait pana la batranete. Nu stiam ca a fost rapusa de un cancer la doar 47 ani si ca ajunsese, din cauza excesului de bautura si morfina, sa arate ca o batranica de peste 70 ani.

O fiinta umana care reuseste sa treaca prin toate greutatile de inceput ale vietii (crescuta intr-un bordel, ramasa oarba timp de doi ani, calatorind cu circul unde tatal sau era contorsionist, cantand in strada in adolescenta pentru a nu fi trimisa la prostitutie), cu o mare ambitie si care va face in viata ceea ce isi doreste si ce stie cel mai bine: sa cante si sa incante publicul.

Bolnava prea de tanara, prada unui reumatism timpuriu, devine dependenta de morfina si droguri (ajungand la peste 10 injectii pe zi), va canta pana in ultimul an al vietii. Desi nu este ultimul sau cantec, "Non, Je Ne Regrette Rien", el devine emblematic pentru intreaga sa viata si cariera. Cand l-a cantat si inregistrat, era deja foarte bolnava. Iata o scena din film despre prima interpretare a lui: .

Filmul este superb, nu sunt cuvinte prea multe de spus in aceasta privinta. Marion Cotillard a reusit o interpretare foarte apreciata, primind pentru acest rol Oscarul (destul de neasteptat, dar foarte meritat) pentru cea mai buna actrita la ceremonia de anul acesta. De asemenea, filmul a primit Oscarul pentru cel mai bun machiaj (Didier Lavergne).

Un minus pentru desfasurarea actiunii. Filmul nu este unitar, planurile temporale se amesteca deseori, biografia artistei este facuta pe sarite, astfel incat, in situatia in care nu esti atent, e posibil sa nu iti dai seama in ce moment al vietii ei te afli. Dar nu este suparator, viata ei a fost plina de evenimente vesele si triste, multe relatate in film, iar Marion joaca superb.

Nota 9.5/10
Jovi

Un comentariu:

.harlotha. spunea...

nu l-am vazut :((