joi, 27 martie 2008

The Kite Runner




The Kite Runner

Regia
Marc Forster
In rolurile principale Ali Dinesh, Khalid Abdalla, Atossa Leoni

Un film emotionant despre viata si prietenie, despre situatia din Afganistan la inceputul si in cursul dominatiei talibane din aceasta tara. Despre situatia ciudata in viziunea unor copii, existenta intre clasele dintr-o tara cu ierarhii bine stabilite. Despre fericirea unor copii, neimplicati si necunoscatori ai situatiei politice, doar la simpla ridicare a unui zmeu si a competitiei din ei in Kabul.

Personajul principal este Amir si se urmareste evolutia sa din 1979, in perioada de inainte de invazia sovietica din Kabul, pe cand era doar un copil, evadarea din propria tara, atunci cand situatia familiei se inrautatea, ajungand in SUA si apoi reintoarcerea in anul 2000, intr-o tara plina de talibani, pentru a-si rascumpara greselile trecutului.

Facand parte dintr-o etnie majoritara privilegiata (pashtun), nu i-a lipsit nimic. Inclusiv servitorii, din randul carora si-a gasit cel mai bun prieten, pe Hassan, de o varsta cu el, cu care participa la concursurile de ridicat de zmeie si caruia ii citea povesti in fiecare zi. Dupa un astfel de concurs, Hassan este violat de niste adolecenti, iar Amir face greseala care il va urmari toata viata: este impasibil, ba dimpotriva, ia actiune impotriva prietenului sau si a tatalui acestuia, care decid sa plece din casa lor.

Viata lui dupa fuga in Statele Unite este urmarita de regretul ca si-a tradat singurul prieten pe care l-a avut vreodata in afara tatalui sau. Astfel incat, in anul 2000, dupa moartea celui din urma, aude vesti noi din Kabul, decide sa plece acolo pentru a putea trai din nou. Isi da seama ca un prieten nu trebuie tradat niciodata, mai ales cand nu are nici o vina. Si face totul sa repare aceasta, chiar cu pretul vietii sale, printr-un Afganistan in ruine, plini de razboinici talibani fiorosi, in mijlocul executiilor cu pietre de pe stadioane.

Adaptare a unui roman scris de Khaled Hosseini, filmul poate fi descris prin urmatoarele cuvinte din carte: „Afectiunea brusca pe care am simtit-o pentru vechiul pamant... m-a surprins. Am crezut ca am uitat tara aceasta. Dar nu e asa. Poate ca nici Afganistanul nu m-a uitat pe mine.”

Nota 8/10
Jovi

Niciun comentariu: