luni, 10 martie 2008

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford



The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
In rolurile principale Brad Pitt, Casey Affleck

Jesse James este celebru in Statele Unite (una dintre replicile lui din film este aceea ca "doi americani sunt cunoscuti in Europa: Mark Twain si Jasse James), dar este un personaj cunoscut si in Romania.

Ma asteptam, dupa titlu si natura personajelor, la un film western filmat intr-o maniera moderna. Totusi, nu este asa, este mai degraba o punere in scena psihologica, insistand asupra personalitatii lui Jesse si, mai ales, a ucigasului sau, Robert Ford.

Cine este Jesse James? O legenda a secolului XIX, ultimul haiduc veritabil. Un lider al hotilor, care praduia bancile, trenurile si pe marii bogatasi, tocmai pentru a protesta in felul sau impotriva Americii tot mai moderne. O persoana care isi traia viata dupa propriile reguli, ii dispretuia pe cei din jur, incurajat de aura pe care i-o dadusera ziarele si revistele epocii. Pana la urma, totusi, un om aflat in afara legii, pretuit de unii, dar dispretuit de cei mai multi, mai ales de familiile care isi pierdusera membrii din razbunarile sale fara noima.

Robert Ford isi construise toata viata in jurul legendei lui Jesse si in dorinta sa ajunga in preajma lui pentru a-i copia gesturile. Respins initial la propunerea de a face parte din banda sa si cam tanar si imatur, Robert se duce la Politie, incepe sa denunte pe apropiatii lui Jasse si planuieste moartea lui. Intra in istorie drept "lasul" care l-a asasinat pe James pe la spate. Si nu sfarseste decat asasinat la randul sau, pe la spate.

Brad Pitt si-a asumat din nou un rol greu, acela al eroului, si a reusit o interpretare foarte buna. Jesse reuseste sa fie arogant, mult prea inteligent pentr cei din jurul sau, ii analizeaza pe cei din jurul sau cu maxima profunzime. Totusi legenda nu este intocmai: este un individ care ura societatea din jurul sau, lasa sa se vada sentimente doar fata de copiii sai, este dispretuitor cu cei din jur, pe care ii considera inferiori. Toata lumea se teme de el, rad fortat si la comanda, vorbesc numai cand sunt intrebati.

In vreme ce Robert Ford este un tanar de doar 19 ani, cu ambitii mari, dar foarte sters si timid, un adevarat las. Se teme sa intre in conflicte, le prefera doar pe cele verbale, foloseste foarte rar pistolul si accepta si incurajeaza conflictele de culise.

Filmul pacatuieste prin lungime (160 minute), ceea ce a determinat reliefarea unor personaje inutile si care nu au legatura prea mare cu psihologia lui Jesse si al lui Robert. De asemenea, un lucru mai putin bun pentru acest gen de film este lipsa oricarei forme de suspans (anticipat de altfel chiar din titlu). Nominalizat la Oscarurile 2008 pentru doua premii: cel mai bun actor in rol secundar (Casey Affleck) si cea mai buna imagine.

Nota 8.5/10
Jovi

Niciun comentariu: