duminică, 16 martie 2008

Youth Without Youth



Youth Without Youth

Regia
Francis Ford Coppola
In rolurile principale Tim Roth, Bruno Ganz

In mod normal, nu as da o nota prea buna unui asemenea film. Poate nici nu l-as fi inteles, daca nu as fi fost un admirator al operei lui Mircea Eliade, cu precadere a nuvelelor sale fantastice. Iar filmul de fata este o adaptare a nuvelei cu acelasi nume, scrisa la Paaris, in noiembrie-decembrie 1976. Marturisesc insa ca nu am citit-o.

Filmul ne ofera povestea ireala a unui profesor din Piatra Neamt-Dominic Matei (interpretat de Tim Roth), care dobandeste tineretea vesnica dupa ce este lovit de un fulger inntr-o calatorie in Bucuresti, in apropierea Garii de Nord. In acelasi timp, dobandeste o extraordinara capacitate de a memora si posibilitatea de a se dedubla.

Faptul ca toate acestea il fac cunoscut nazistilor in perioada premergatoare celui de-al doilea razboi mondial, il determina sa devina un fugar si sa plece in Elvetia, apoi in India si Malta. Acest itinerariu al profesorului este determinat mai ales de dragostea care i-o poarta iubitei sale din Romania, Laura, reincarnata in Veronica, pe care o intalneste prin muntii elvetieni.

Desi regizor este celebrul Francis Ford Coppola, filmul pare sa sufere sub anumite aspecte. In primul rand, are o imagine destul de slaba, eu personal asemanandu-l cu un film pentru televiziune. De asemenea, pentru un neofit, proza lui Eliade este intortocheata, amestecand tot timpul personajele, actiunile si planurile temporale, iar filmul o urmeaza destul de strict.

De aceea, filmul pare interesant mai ales pentru un cunoscator al religiei si misticii indiene, a literaturii fantastice a lui Eliade.

Inchei prin urmatoarele cuvinte:
"Am fost încântat să descopăr în nuvela lui Eliade conceptele-cheie pe care vreau să le înţeleg mai bine: Timpul, conştiinţa şi fundamentul fantastic al realităţii. Pentru mine a face acest film înseamnă de fapt o întoarcere la idealurile cinematografice pe care le aveam pe când eram student." (Francis Ford Coppola)

Nota 7/10
Jovi

Niciun comentariu: