sâmbătă, 8 martie 2008

300



300
In rolurile principale Gerard Butler, Lena Headey, Rodrigo Santoro

Un film mult-laudat anul trecut, care vrea sa evoce intr-o maniera moderna cinematografica sacrificiul celor 300 de luptatori spartani condusi de Leonidas pentru stoparea armatei persane a lui Xerxes si pastrarea democratiei statelor grecesti.

Desi este regele Spartei, Leonidas nu primeste aprobarea deplasarii unei armate mai numeroase cand aude vestea ajungerii vaselor persane pe tarmul grecesti, nici din partea consilierilor sai, nici din partea preotilor, zeilor si a Oracolului. De aceea, selecteaza doar 300 de barbati care il asculta orbeste si spera sa castige razboiul in zona Stramtorii Portile de Foc (Termopile), care avantajeaza armata lui mica datorita conditiilor locului.

Spartanii reusesc sa ii opreasca temporar pe persani, mult mai numerosi si care beneficiaza de mijloace de lupta neconventionale: elefanti, rinoceri, "Nemuritori". Sacrificiul dus pana la extrem este foarte bine ilustrat in acest film, de altfel, tipic spartanilor. Istoria ne-a invatatca acest oras-stat din Grecia antica era construit in jurul razboinicilor. Exista un adevarat cod al onoarei spartan, care reliefa faptul ca moartea in lupta apararii pamantului strabun este o moarte dorita si cea mai frumoasa.

Desi momentul istoric este interesant, iar povestea luptei de la termopile este foarte cunoscuta si plina de invataminte, totusi filmul are multe elemente care lasa de dorit. De exemplu, luptele dintre greci si persani. Acestea sunt pline de fantezie, profund nerealiste, cu multe cascadorii, lasa impesia deseori ca suntem intr-un film chinezesc cu arte martiale.

Un film mult prea modernizat, decorurile deseori lasa impresia ca sunt adaugate pe computer (poate chiar asa este) si care face dintr-o frumoasa poveste istorica, poveste care i-a determinat pe toti grecii sa ridice armele impotriva persilor, una romantioasa si fantezista. Exceptionalii soldati spartani sunt redusi la niste culturisti, imposibil ca realitatea istorica sa fii aratat exact ca aici. De altfel, si guvernul iranian a protestat la adresa modului in care sunt infatisati persii.

As fi preferat sa citesc urmatorul articol si altele asemanatoare, decat sa vad un film care nu respecta istoria:
http://www.descopera.ro/articol/2406910/Cultura/Adevarul-despre-Termopile.html

Nota 6.5/10
Jovi

Niciun comentariu: