miercuri, 2 aprilie 2008

The Prestige





Prestigiul (2006)
The Prestige

Regia
Christopher Nolan
In rolurile principale Scarlett Johansson, Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine

Ma asteptam la mai multe realizari de la acest film, mai ales ca am urmarit de curand unul de aceeasi facuta, respectiv "Iluzionistul". Totusi, in afara unor sentimente bine definite de ura reciproca si de incercari succesive de razbunare, filmul nu este legat si devine, in cele din urma, lung si plictisitor.

Lumea magicienilor a fost intotdeauna plina de fantezie, inspirata nu numai de numerele lor de pe scena, ci si de viata lor plina de incercari de a realiza "trucul perfect". Iar atunci cand intre doi fosti parteneri apare o rivalitate mistuitoare, orasul in care se afla acestia (in cazul acesta, Londra) devine scena pentru noi magii, noi iluzii, trucuri neincercate, experimente uluitoare.

Doi parteneri, Robert Angier si Alfred Borden, apar succesiv pe scena si fac trucuri cunoscute. In clipa in care Borden face un nod neadecvat prietenei lui Angier si aceasta moare, totul se schimba. Ei devin dusmani si totul se invarte din acest moment in jurul unei sete de razbunare incredibila, intrecandu-se in trucuri experimentale (unele puse la punct de marele fizician Tesla, jucat admirabil de cantaretul David Bowie) si cuprinsi de setea de a-si descoperi secretele celuilalt.

Problema este ca folosirea acestor trucuri "stiintifice" nu mai face ca filmul sa fie credibil si doar "cu magie", ci acestea il transforma pe alocuri intr-unul SF. Si lungimea lui dauneaza, parerea mea (128 minute), unele trucuri fiind aratate de mai multe ori. Nu spun ca un film de peste doua ore este neaparat unul mai slab. Insa daca scenariul se repeta sau personajele intra in amanunte care nu au legatura cu dezbaterea, atunci dauneaza.

In incheiere, cateva cuvinte din film: "Fiecare mare truc magic constă din trei etape. Prima este numita 'The Pledge'/'Promisiunea': magicianul îţi arată ceva obişnuit, dar bineînteles că nu este chiar aşa. A doua etapă este numită 'The Turn'/'Transformarea', în care magicianul face ca acel lucru obişnuit să facă ceva extraordinar. Acum, dacă vă veţi uita după un secret, nu-l veţi putea găsi. De aceea există o a treia etapă numita 'The Prestige'/'Iluzia'. Aceasta este partea cu vârtejuri şi întoarceri, unde viaţa atârnă în balanţă şi tu vezi ceva care te şochează, aşa cum nimic nu a mai făcut-o până acum".

"Dacă ei acum cred că o femeie va fi tăiată cu sabia în două, nu vor fi foarte supăraţi şi în mod sigur nu se vor amuza. Deci ei ştiu că este un truc, dar vor să se simtă prostiţi, iată de ce este necesar al treilea act, a treia etapa, sau de ce The Prestige este atât de important. Lumea reală este rigidă, nu există atât de multe mistere în ea, dar oamenii nu vor să fie o întâmplare – şi aici intervine magia. Dacă ar fi să ne luăm după toate regulile impuse aceasta este calea prin care oamenii muncesc pentru un loc de muncă, adună banii şi apoi mor – ei bine, cine vrea să trăiască în această lume? Eu cred că noi toţi am prefera ca Universul să aibe câteva surprize, câteva trucuri."

Nota 6.5/10
Jovi


Niciun comentariu: