sâmbătă, 26 aprilie 2008

The Devil's Advocate





Pact cu Diavolul (1997)

The Devil's Advocate


Regia

Taylor Hackford

In rolurile principale Keanu Reeves, Al Pacino

Considerat a fi o adaptare moderna a mitului faustic, acest film poate fi prezentat chiar numai prin cuvintele de pe afisul lui sau prin foarte bunii actori de care beneficiaza. Sau, mai ales, prin problematica intrinseca dezbatuta.

Keanu Reeves il joaca pe Kevin Lomax, un avocat din Gainesville, Florida, caruia i s-a dus vestea ca nu a pierdut nici un proces in cariera lui. Filmul incepe insa cu un caz uluitor. Un profesor de matematica avusese o tentativa de viol asupra unei eleve, iar Kevin era avocatul apararii. In cursul procesului, isi da seama ca acesta este vinovat, desi fusese asigurat de contrariu. Este in fata unei dileme: va continua procesul si va castiga un nou caz consecutiv sau va renunta in favoarea constiintei sale si castiga prestanta, chiar daca nu bani? Alege prima cale...

Primeste o oferta importanta de la New York, de la o mare firma de avocatura pentru a se muta acolo, impreuna cu sotia sa, Mary Ann (Charlize Theron). O accepta si descopera beneficiile unei firme cunoscute si bogate, este platit regeste si li se ofera si un apartament in cladirea apartinand patronului.

Acesta insa este cheia filmului-John Milton (Al Pacino), diavolul in persoana, incearca sa ii castige si sufletul lui Kevin. Va reusi acesta sa nu si-l piarda? Tentatia banilor, a femeilor care il inconjoara, a posturilor care i se ofera il aduc in pragul decaderii totale. Iar Mary Ann cedeaza nervos si se sinucide.
Un film care dezvaluie felul in care fiecare suflet este tentat sa cada pe panta raului, insa pentru avocati tentatia este cu atat mai mare si perpetua. Si tin la parerea mea ca majoritatea dintre ei, pentru a dobandi faima si bani, au sufletele vandute diavolului.

Ca sa nu mai vorbim de situatia existenta la noi in tara, in randurile doctorilor si al functionarilor publici. Cati dintre ei pleaca acasa cu satisfactia ca a mai trecut o zi fara sa ia mita? Putini probabil, aproape nici unul. Cati dintre ei se duc la serviciu cu scopul de a primi ceva in schimbul realizarii a doar "sarcinilor de serviciu"? Prea multi, din pacate.

Nota 9/10
Jovi

Niciun comentariu: