luni, 21 aprilie 2008

The Hunting Party




The Hunting Party

Regia
Richard Shepard
In rolurile principale Richard Gere, Terrence Howard

Un film foarte actual si care intra in spatele multor actiuni (sau inactiuni in acest caz) ale serviciilor secrete americane din zonele de razboi. Pe fundalul razboiului din Bosnia si apoi dupa incheierea lui, se dezvaluie manevrele de culise ale CIA pentru a nu fi prins unul dintre marii criminali de razboi, tocmai pentru ca americanii aveau o intelegere secreta cu acesta, desi, la suprafata, fixasera o mare recompensa pe capul lui.

Personajele principale sunt Simon Hunt (Richard Gere), un reporter de televiziune, specilizat in zonele periculoase ale lumii si ajutorul sau-cameraman, Duck (Terrence Howard), care se reintalnesc peste ani in Sarajevo, impreuna cu incepatorul Benjamin. Simon considera ca are o informatie foarte importanta: locul unde se afla si se ascunde un criminal de razboi sarb, cunoscut sub porecla de "Vulpea" (The Fox).

Si cei trei pornesc intr-un Mercedes din anii '80 prin muntii din Bosnia in cautarea acestuia. Chiar daca nu aceasta este ascunzatoarea sangerosului criminal, totusi ei afla amanunte interesante si devin ei insisi vanati si inconjurati de intrigi.

Pana la urma, li se dovedeste o realitate crunta: serviciile secrete americane, armata, NATO, nimeni nu isi doreste cu adevarat sa ii captureze pe criminali. In unele cazuri, chiar se impiedica acest lucru. Si astfel se naste intrebarea: "cum am putut noi, trei reporteri amarati, ajunge la Vulpe in doar doua zile, iar CIA nu a reusit in cinci ani?" (sau cum se spune pe posterul filmului..."Cum ar putea gasi cel mai cautat criminal de razboi daca CIA nu poate? Cautandu-l"). Sau o alta dilema: cei care pot da informatii despre criminal (majoritatea fiind din acea zona, in mod normal) sunt invitati sa sune la un număr de telefon apelabil doar din SUA.

Pe langa faptul ca este un film de actiune si suspans, el dezvaluie si multiple ipostaze politice. La sfasit, acestea ni se relateaza pe scurt: "vulpea" este in realitate Radovan Karadzic, criminal al razboiului din regiunea fostei Iugoslavii, care nu a fost gasit nici pana astazi, desi a scris in tot acest timp doua romane si o piesa de teatru.

O nota buna pentru suspansul filmului, pentru situatiile intortocheate si parca izvorate din realitate si pentru dezvaluirile partilor subterane ale razboiului din Bosnia.

Nota 8/10
Jovi


Niciun comentariu: