marți, 15 aprilie 2008

Insecta




Insecta, de Claire Castillon

Traducere de Gabriel Fornica-Livada

Colectiile Cotidianul Literatura
Editura Univers, 2008.

Nu cred ca mai citisem vreodata povestioare asa de scurte si cu atat de profunde semnificatii. Povesti mici (majoritatea de 4-6 pagini), multe dintre ele superbe si care pun accentul pe personalitatea feminina si mai ales asupra relatiilor dintre mame si fiice.

Desi pare o carte de vacanta sau una care poate fi citita la spalatoria auto, ea cuprinde multe probleme psihologice ale relatiilor familiale, intrand chiar pe taram psihiatric: gelozia, sila de bolnavii batrani, incestul, infanticid, cruzimea fata de parinti si toate rezolvate in modul cel mai neprevazut.

Cartea este adeseori dura si plina de imaginatie un pic (sau mai mult) "bolnava", totusi este creativa si adaptata realitatii. Probabil multe din cazurile prezentate in cele nouasprezece povestiri exista in viata si noi nu le cunoastem sau recunoastem. Femei care isi ucid una din cele doua fetite, aruncand-o la nimereala din masina, din simplul motiva ca si-au dorit numai una; femei geloase care isi banuie sotul de incest, desi acesta si fiica lor pregateau doar o surpriza de ziua ei de nastere; femei care descopera ca amanta sotului este chiar mama ei etc.

Un interviu interesant cu autoarea franceza a cartii, se poate citi la:
http://www.cotidianul.ro/claire_castillon_timiditatea_nu_m_a_impiedicat_sa_fac_un_gest_vulgar-40504.html

Niciun comentariu: