vineri, 11 aprilie 2008

The Ninth Gate




The Ninth Gate

Regia
Roman Polanski
In rolurile principale Johnny Depp, Frank Langella

Revederea unui film care mi-a produs placere prima data ma face sa aprofundez impresiile initiale si sa inteleg mai mult substraturile psihologice. Cum imi fusese recomandat de o prietena care citise cartea "Clubul Dumas", scris de romancierul spaniol Arturo Perez-Reverte, m-am grabit sa il revad.

Nu am citit nici una dintre cartile lui Reverte. De altfel, nici nu auzisem despre el inainte. Iar din articolele publicate pe Internet si dupa vizionarea acestui film, nu pot sa il aseman (dar este doar o prima impresie) decat cu Dan Brown, combinat cu multe elemente din Umberto Eco. O actiune desfasurata in cautarea unei mitologii (cum era codul lui DaVinci sau pendulul lui Foucault, in cazul celorlalti autori), cu multe elemente de intriga politista (condusa insa de un "detectiv de carti") si mult suspans.

Lucas Corso (Johnny Depp) are meseria cautarii si identificarii cartilor rare. Urmatoarea sa misiune, din partea unui bogat colectionar-Balkan, este verificarea autenticitatii unei carti, numita "Cele noua porti ale regatului umbrelor", existenta in doar trei exemplare in intreaga lume. O carte mitica, scrisa de Aristide Torchia, dar care se presupunea ca are pasaje intocmite de Lucifer insusi.

Corso trece prin multe aventuri, este purtat prin toata lumea, asista la numeroase crime, pline de mister si avand toate o legatura aparenta cu cartile pe care doreste sa le cerceteze. Acestea se inmultesc in momentul in care incepe sa inteleaga ca cele trei carti sunt total diferite in privinta ilustratiilor, in fiecare dintre acestea aflandu-se trei imagini semnat LCF (Lucifer).

Adevaratul demon al filmului este insa Balkan. Pentru el, totul se dovedeste a fi o simpla ambitie personala. In timp, isi colectionase o biblioteca de raritati, al caror subiect principal era Diavolul. Credea ca "Cele noua porti" ii pot aduce nemurirea cu ajutor diavolic. Lucru insa nerealizat.


Un film antrenant, plin de suspans, cu un actor foarte bun in rolul principal (Johhny Depp), nu in cea mai buna forma. Mi s-a parut un film perfect pentru o pledoarie pentru fumat si alcool. Se fumeaza enorm, se bea whisky in aproape fiecare scena.

Nota 7.5/10
Jovi

Niciun comentariu: