miercuri, 2 aprilie 2008

Fetita si tigara




Fetita si tigara,

de Benoit Duteurtre

Traducerea de Irinel Antoniu

Editura Univers, 2008



Nu mai citisem de mult timp o carte din colectia "Literatura" a ziarului Cotidianul, desi sunt un colectionar impatimit al acesteia. Si, avand un pic de timp mai liber, am luat prima carte care mi-a cazut in mana, fiind atras totusi si de titlul acesteia si de comentariile aparute in ziar in momentul aparitiei.

Desi este un roman de dimensiuni mici (125 pagini) si concentrat ca desfasurare, este o carte care imagineaza o lume interesanta si la care se poate ajunge in conditiile societatii contemporane. Chiar daca tentinta interzicerii tigarilor in spatiile publice exista deja in lumea civilizata, autorul imagineaza conditii si mai drastice. Respectiv interzicere totala, atat in restaurante, institutii, pe strazi, cat si in casele particulare sau inchisori, cu pedepse exemplare. Din aceasta perspectiva, dupa parerea mea, lumea ar fi mai buna si mai curata.

Numai ca o tigara simpla schimba cursul intregii povesti. Desire Johnson, un negru condamnat la moarte, are o ultima dorinta stranie pentru timpurile pe care le traia: sa fumeze o tigara. "Dupa legea de stat, condamnatul Desire Johnson actiona cu drepturi depline invocind articolul 47 din codul de aplicare a pedepselor, care-i permitea sa fumeze o ultima tigara inainte de executie. La rindul sau, domnul Quam Lao Ching, directorul unitatii penitenciare, aplica riguros alineatul 176.b din regulamentul interior interzicindu-i sa aprinda aceasta tigara. Adaugat cu un an mai inainte, la presiunea asociatiilor de aparare a sanatatii publice, acest apendice interzicea categoric consumul de tutun in incinta inchisorii. Evident, ideea de a apara sanatatea unui condamnat la moarte putea sa te lase perplex daca nu cumva vedeai in asta un rafinament al cruzimii; dar o astfel de masura, benefica pentru cei mai multi, nu accepta nici o exceptie." Apare astfel o adevarata problema legislativa care va suscita atentia intregii mass-media si implicit a lumii civilizate.

Pe de alta parte, lumea s-a schimbat si din alt punct de vedere: copiii sunt mai presus de orice lege si norma sociala si morala, astfel incat ei conduc din umbra noua civilizatie. Institutiile publice sunt locuri de joaca pentru ei, exista Politie si tribunale conduse de minori, adultii sunt redusi la adevarati roboti in slujba noilor "stapani ai lumii". Un umor negru terifiant pentru orice adult, mai ales ca autorul francez reuseste sa zugraveasca atat de plastic partile rele ale copiilor incat ajungi (ca adult) sa dispretuiesti noua "ordine mondiala". Esti obligat sa iubesti copiii, sa le suporti toanele, sa le acorzi intaietatea, ca si locul in mijloacele de transport. O societate total opusa normelor noastre, una care aminteste mult de romanul "1984" si de Big-Brother-ul lui George Orwell.

O carte recomandata fumatorilor? Posibil ca spectrul interzicerii totale a fumatului si intrarea in clandestinitate sa fie mai determinante in alegerile lor in viata decat acele banale inscriptii de pe pachetele de tigari. Pana atunci, voi fumatorii sunteti invitati sa intrati pe site-ul lui Benoit Duteurtre si sa semnati o petitie pentru reintroducerea fumatului in spatiul public din Franta:
http://duteurtre.free.fr/guppy/

Sfatul meu: tutunul dauneaza grav sanatatii!

Niciun comentariu: