marți, 8 aprilie 2008

Die Falscher/The Counterfeiters




Die Falscher/The Counterfeiters

Regia
Stefan Ruzowitzky
In rolurile principale Devid Striesow, August Diehl

Intotdeauna m-au impresionat filmele care dezvaluie terorile facute in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Mai cu seama cele din lagarele sistemului de exterminare nazist. Marturisesc chiar ca o scena din acest film (care ne arata gradul de animalitate la care ajunsesera gardienii nemti) m-a facut sa am lacrimi in priviri.

Inspirat dintr-un fapt real, filmul prezinta un grup de evrei, aflati in lagarele de concentrare naziste si reuniti pentru un singur scop, in functie de meseria fiecaruia: pentru a falsifica lire sterline si dolari americani in conditii impecabile si apoi distribuirea lor in lume pentru instaurarea imperiului hitlerist. Devine cea mai mare si mai buna operatiune de falsificare din istorie (Operatiunea Berhard), sub conducerea lui Salomon "Sally" Sorowitsch (Karl Markovics), care inainte de instaurarea regimului nazist fusese un mare falsificator in Berlin.

Nu este infatisata imaginea Holocaustului asa cum o stim din alte filme, din relatarile supravietuitorilor sau din carti. Dimpotriva, viata "falsificatorilor" era cu totul altfel. aveau paturi curate, dreptul la dus, mancare, pana si o masa de ping-pong ca premiu pentru contrafacerea lirei sterline.

Ideea pe care se bazeaza filmul este pana unde poate merge un om pentru a-si salva viata. Poate face totul pentru imbunatarirea vietii lui si salvarea personala sau poate incetini ororile razboiului (chiar prin sabotarea falsificarilor) cu pretul propriei vieti? Sally este pus in aceasta situatie...Unul dintre colegi (Alfred Burger, dupa memoriile caruia a fost facut, de altfel, filmul) nu vrea sa foloseasca presa de tiparit pentru falsificarea dolarului. Sa il "toarne" sau sa il inteleaga?

Odata cu terminarea razboiului, gardul dintre lagarul de exterminare si aripa "falsificatorilor" se darama. Lumi diferite se dezvaluie. Una plina de oameni morti sau muribunzi, care nu realizeaza cum au supravietuit in conditiile inumane din lagarul de la Sachsenhausen.. Una cu evrei tratati relativ bine, din care multi si-au incalcat preceptele morale pentru supravietuire. In cele din urma, aceste doua lumi se contopesc.

Insa, urmele se vad in timp. Sally ajunge prin cazinourile din Monaco, urmarit tot timpul de sentimentul vinovatiei. Oare a meritat supravietuirea ca individ? Sau a ajutat nazistii sa isi continue dominarea pe piata financiara mondiala prin introducerea de valuta falsa? Un om simplu isi doreste sa supravietuiasca. Insa in situatia in care o va face indiferent de mijloace, culpabilitatea insa il va urmari toata viata daca are constiinta.

Al doilea film urmarit din cele nominalizate la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain din 2008, dupa Mongol, laureat de altfel cu acest premiu (pentru Austria), "Die Falscher/The Counterfeiters" este un film deosebit de interesant, despre personalitatea umana prinsa intre viata si moarte si sacrificiile pe care este dispusa sa le realizeze pentru supravietuire.

Nota 9.5/10
Jovi

Niciun comentariu: