vineri, 9 ianuarie 2009

War, Inc.




War, Inc. (2008)
War, Inc./Brand Hauser: Stuff Happens

Regia
Joshua Seftel
In rolurile principale John Cusack

Subintitulat "Cand vine vorba de razboi, America stie sa faca afaceri", filmul de fata este un amestec intre o parodie, o comedie si o drama, fiind o paralela destul de reusita la razboaiele pe care le duc Statele Unite ale Amercii in Afganistan si Irak, care sunt conoscute publicului din mass-media, dar care ascund multe lucruri, afaceri subterane, vanzari de arme sau alte produse catre popoarele care sufera de pe urma acestora.

Intr-o tara oarecare, dar numita aici destul de "islamic" si asiatic, Turaqistan, se petrece primul razboi condus de o companie privata americana, Tamerline. Dupa castigarea razboiului, fortele armate raman in continuare aici pentru a stabiliza regiunea, a inabusi revoltele civile si a vinde catre oricare parte produse americane. Brand Hauser (John Cusack), asasin cu sange rece, este angajat sa il omoare pe un conducator (nici macar nu am retinut ce era, doar ca il chema Omar Sharif), sub masca unui organizator de petrecere.

Care petrecere era, de fapt, nunta unei Beyonce a lumii musulmane, Yonica, interpretata de Hilary Duff. Lui Hauser i se pare tot o floare la ureche. Va mai ucide pe cineva, compania va castiga bani, el de asemenea, iar viata poate continua fericit. Insa, ghinionul (sau norocul?) il face sa dea peste incisiva ziarista Natalie, care intelege dedesubturile companiilor mari americane si lupta acestora dupa bani. El o place, ii cere intalniri peste intalniri pana cand aceasta ii cucereste inima, dar il si imbuneaza in tentativa de asasinat.

Am gasit un comentariu superb despre acest film, care explica mult mai bine ideea acestui film, paradoxal, mai ales ca, pentru cei care sunt interesati de ceea ce se intampla in teritoriile cucerite si apoi in care se afla armata americana, poate fi interesant acest film, tocmai pentru ca este o satira politica despre americani realizata de americani:
http://andreibaciu.blogspot.com/2008/12/war-inc-2008.html .
De asemenea, avem parte de actori de renume (cum ar fi si preferatul meu, Ben Kingsley, intr-un rol totusi mic), intre care se remarca, prin frumusete si carisma, simpatica Marisa Tomei (chiar acum o sa ii cercetez filmografia si, sigur, veti vedea mai multe filme recenzate din cariera ei).

Nota 6/10
Jovi

Un comentariu:

smith john spunea...

Super blogul !
Trailer+film+subtitrare filme gratis 2009
http://filme-gratis-2009.blogspot.com Intra si vezi !
Bafta in continuare !