vineri, 16 ianuarie 2009

Tropic Thunder



Tropic Thunder

Regia
Ben Stiller
In rolurile principale Ben Stiller, Robert Downey jr., Jack Black

Nu inteleg cum poti sa aduni atatia actori cunoscuti si, mai ales, sa ii convingi a fi distribuiti intr-un film mediocru, care nici nu stii in ce categorie sa il incadrezi. Este comedie pentru gagurile putine pe care le ofera? Este drama transformarii unor persoane din vedete in oameni cu capul pe umeri si sentimentali? Este film de razboi, datorita scenelor si peisajelor asemanatoare celor din filmele despre Vietnam? Nu stiu. Cam asta ar fi pe scurt descrierea unui film care are o multime de vedete: Tom Cruise, Nick Nolte, Ben Stiller, Jack Black, Robert Downey jr. sau Matthew McConaughey.

Ce se intampla insa? Un grup de actori celebri, dar constuiti dupa logica doritorilor de blockbustere, se intalnesc pentru a turna cel mai mare film de rezboi realizat vreodata. Mofturile fiecaruia ii fac incompatibili, iar regizorul nu reuseste sa ii struneasca. Atunci, ia decizia de a-i trimite de-a binelea intr-o jungla din Asia, fiind filmati de camere ascunse printre copaci, pregatindu-li-se mitraliere cu capse sau explozibili la fiecare pas.

Numai ca regizarea acestor scene scapa de sub control din doua motive: unul, pentru ca insusi regizorul dispare din scena, fiind omorat de o mina de teren, si, al doilea, existenta in jungla de acolo a unei periculoase grupari de traficanti de droguri, care ii gaseste pe actori si ii ia ostatici pe cativa dintre ei. Urmeaza lupte, gaguri, adevarata pasiune pentru recastigarea locului in lumea grea in care se aflau.

Prin urmare, un film de la care speram la multe si toate au fost sub asteptari. Prestatia actorilor in limite normale, nu inteleg cum Robert Downey jr. a fost atat de laudat pentru transformarile suferite de personajul sau si a obtinut si nominalizarea la Globul de aur pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar. Mie mi-a placut Tom Cruise, neasteptat de transformat si pe care l-am descoperit si recunoscut abia spre sfarsitul filmului. Un film care nu se ia in serios, e parerea mea, si poate si asta s-a urmarit. Deseori cu un umor deplasat, care nu poate face sa zambeasca pe oricine. Se vede ca Ben Siller e abia la inceputurile carierei regizorale.

Nota 6/10
Jovi

4 comentarii:

Unknown spunea...

Ben Stiller nu este la inceputul carierei regizorale, primul film al lui e chiar din 94 si anume Reality Bites. Apoi a fost si Zoolander si inca vreo cateva. Iar Tropic Thunder e cea mai buna satira la adresa Holywoodului care s-a facut in a looong while.

Jovi Filme-cărți.ro spunea...

Tot mai are multe de invatat (a mai facut si Tipu de la cablu, pe vremurile cand Jim Carrey era unul din actorii mei favoriti). Satira, asa este, dar nu stiu daca la noi va prinde un film pe formatul asta. Sunt curios acum daca Robert Downey jr. chiar va lua Oscarul.

Unknown spunea...

Ma indoiesc ca-l va lua, am impresia ca e mai mult sau mai putin rezervat lui Heath Ledger (desi nici la el n-as baga mana in foc).

Jovi Filme-cărți.ro spunea...

Heath mi-a placut mult mai mult in rolul Jokerului, pe care eu l-am vazut ca personaj principal in Dark Knight si nu ca unul secundar, dar asta-i alta poveste. Se spune ca va primi, ar fi primul Oscar post-mortem din 1976 incoa' si Academia cam se fereste sa dea astfel de premii.