marți, 13 ianuarie 2009

Vicky Cristina Barcelona



Vicky Cristina Barcelona

Regia
Woody Allen
In rolurile principale Scarlett Johansson, Penelope Cruz, Javier Bardem

Unul din filmele laureate la recenta editie a Globurilor de Aur, castigand premiul pentru cel mai bun film la sectiunea comedie/musical. L-am cautat de ceva timp, am asteptat premiera, din mai multe motive. In primul rand, pentru ca joaca unii dintre actorii mei favoriti, incepand cu marele Javier Bardem si apoi enumerand si pe Penelope Cruz sau Scarlett Johansson (si-o fi pus silicoane?). In al doilea rand, pentru ca este cea mai recenta productie (regizor si scenarist) a lui Woody Allen si fiecare film al lui mi-a transmis emotii si trairi foarte apropiate de realitate.

Doua prietene americane, Vicky (Rebecca Hall) si Cristina (Scarlett Johansson), vin in vacanta de vara la o familie din Barcelona. Vicky, tipul femeii care isi calculeaza orice pas si stie ce vrea de la orice moment la vietii, este deja logodita cu un barbat instarit din America si nu asteapta decat nunta. Intre timp, studiaza in Barcelona obiceiurile locului, traditiile, monumentele pentru masterul sau de Civilizatie Catalana. Cristina, pe de alta parte, este tipul femeii care stie "ce nu vrea de la viata": stabilitate, monotonie, fiind hotarata sa fie fericita in orice moment, indiferent de circumstante si fara a fi legata de o singura persoana.

Se pot schimba aceste conceptii atunci cand apare un barbat atragator si misterios, pictorul Juan Antonio (Javier Bardem), care le propune sa petreaca un week-end in trei la Oviedo, ca sa admire frumusetile locului si sa faca dragoste? O propunere incitanta pentru Cristina, total intriganta pentru Vicky. Numai ca inevitabilul se petrece. Pleaca toti trei cu un avion particular si petrec un week-end care le schimba conceptiile. Cristinei i se face rau si noaptea planuita cu Juan Antonio dispare, pentru ca apoi Juan Antonio sa o cucereasca incet-incet pe Vicky si sa o aduca in patul lui.
Cand se intorc insa in Barcelona, aventura lor nu are efect decat in sufletul lui Vicky, care se gandeste serios daca casnicia ei are rost, cand totul i se pare doar o intruchipare si nu o relatie frumoasa si pasionala. In acelasi timp, relatia lui Juan Antonio cu Cristina ia amploare si aceasta se muta in casa lui. Par sa aiba un viitor frumos, se inteleg foarte bine si isi respecta unul altuia pasiunile, pictura si fotografia. Totul se schimba cand reapare in viata lui Maria Elena (Penelope Cruz), fosta lui sotie, o persoana cu multe probleme de personalitate, foarte geloasa si patimasa, ajungand pana la dorinta de a-l omori pe Juan Antonio, desi relatia lor niciodata nu a fost sortita suprevietuirii.

Noul triunghi functioneaza foarte bine pentru o vreme, cei trei implicandu-se cu toata inima in aceasta relatie, insa, dupa un timp, Cristina considera ca nu aceasta este viata pe care si-o doreste si decide sa plece un timp, ca apoi sa se intoarca in America cu Vicky. Este momentul cand, din pacate, Javier Bardem dispare din film, desi pana in acel moment prestatia sa era excelenta si era unul dintre cei mai indreptatiti actori la un nou Oscar. Totusi, el ramane chintesenta povestii: trei femei il doresc, si-l disputa, trec din pragul in pasiunii in cea a dragostei determinate de timp si de spatiu, pentru ca, in final, el sa isi continue viata boema, dar fara ele.

Se vede marca lui Woody Allen de a imagina o ciudata relatie intre un barbat si trei femei si situatiile intortocheate prin care trec acestia. Poate si finalul un pic neasteptat pentru un fan al povestilor de dragoste cu happy-end, poate si acel narator care povesteste filmul si gandurile personajelor si da impresia de raceala, m-au determinat sa nu dau nota maxima acestui film. Totusi, pentru Allen, pentru Bardem, pentru sarutul dintre cele doua, pentru frumoasa Barcelona, pentru o splendida poveste, o nota mare.

Nota 9.5/10
Jovi

Niciun comentariu: