vineri, 23 ianuarie 2009

In Bruges








In Bruges (2008)
In Bruges
In rolurile principale Colin Farrell, Ralph Fiennes, Brendan Gleeson

Nu stiu de ce tot am amanat filmul asta, probabil unul dintre motive a fost ca nu mi-a placut cum s-a prezentat la Globurile de Aur Colin Farrell si nu intelegeam de ce un actor ca el ar putea lua marele premiu pentru cea mai buna interpretare masculina. De asemenea, tema filmului parea neatragatoare: doi oameni care se ascundeau intr-un oras european dupa comiterea unei crime. Se pare ca m-am inselat, in mare parte.

Actiunea se petrece in frumos oras medieval Bruges, ce, aflam din film, este cel mai bine pastrat oras din Evul Mediu din Belgia. Doi criminali platiti ajung aici, plecand in Londra unde au comis un asasinat asupra unui preot. Numai ca un glont ratacit al lui Ray (Colin Farrell) a ajuns intr-un baietel aflat din greseala in biserica. Crima aceasta nedorita este cosmarul lui Ray. Plange, se chinuie, incearca sa se sinucida. Pe deasupra, orasul in care se afla ii displace total.

Spre deosebire de el, celalalt barbat, Ken, cu o interpretare placuta a lui Brendan Gleeson, este indragostit de cultura care izvoraste din fiecare zid si edificiu din Bruges. Chiar daca sunt controlati de la distanta de seful lor, un om fara scrupule si foarte principial, Harry (Ralph Fiennes), fiecare din ei incearca sa isi vade de viata si de ganduri. Singura solutie ca Ray sa isi revina este sa se refugieze in bratele unei femei si cu o bere blonda in preajma, la una din teresele din centrul orasului.

Astfel, o intalneste pe Chloe, o blonda misterioasa si sexy, nu neaparat frumoasa, care filmeaza in oras un film, impreuna cu un pitic. Aceasta il cucereste si el pleaca, impreuna cu Ken, intr-un vartej de intamplari, cu droguri, violenta, prostituate. Totusi, telefonul mult-asteptat de la Harry apare si ordinul este neasteptat: pentru moartea copilului din biserica, Ray trebuie sa moara la randul sau. Incercarea lui Ken de a-l ucide coincide cu incercarea lui Ray de a se sinucide. Ambii esueaza initial si aceasta parte a filmului devine cea mai interesanta, intrucat acum sunt reliefate cel mai bine personalitatile personajelor, umorul lor sau panta lor tragica.

Prin urmare, am vizionat un film extrem de bine pus la punct, atat prin scenariu, regie, imagine, dar si prin interpretare, simtul umorului sau simtul dramatic al personajelor. Colin Farrell isi face rolul, nu este specataculos, insa ca tot filmul te prinde, te atrage si, indiferent de greselile trecutului, ajunge sa iti placa personajul interpretat de el. Ca sa nu mai spun de Ralph Fiennes, ce apare numai in ultima jumatate de ora, dar face un rol superb. Bruges este un oras superb, bine incadrat in film, trebuie vizitat. Aaaa, mi-a placut mult si Chloe.

Nota 8.5/10
Jovi

2 comentarii:

Unknown spunea...

Bruges este un loc simbolic in film, adica purugatoriul lui Ray. De fapt tot filmul este oarecum structurat pornind de la tabloul lui Bosch din secventa de la muzeu. Oricum se observa ca a fost gandit si scris de un regizor de teatru. :) Cat despre Colin Farrel, e primul rol care m-a facut sa-mi schimb parerea despre el.

Jovi Filme-cărți.ro spunea...

Bine caracaterizat Bruges, intr-adevar. Si mie mi-a placut Colin Farrel, spre deosebire de rolul facut in Alexander, de exemplu.