sâmbătă, 10 ianuarie 2009

21



21

Regia
Robert Luketic
In rolurile principale Kevin Spacey, Laurence Fishburne, Kate Bosworth, Jim Sturgess

A fost, de departe, cel mai urmarit si comentat film la Revelion 2009, alaturi de "The Dark Knight", pe care, insa, eu il vazusem si comentasem anterior pe acest blog. Chiar daca nu este unul spectaculos, ci doar incintant si plin de suspans, m-am decis sa il notez cu cea mai mare nota dintre cele vazute in acea perioada, cu prietenii. Mai ales pentru ca provine dintr-o poveste adevarata, a unor genii in devenire, care reusesc sa pacaleasca casino-urile din Las Vegas cu multe sute de mii de dolari, folosindu-si doar creierul, fara a incalca legea sau fara a trisa (desi semnele lor sunt totusi la limita legalitatii).

Jim Sturgess (pe care l-am vazut prima data in "Across the Universe") este Ben Campbell, un student sarac, care vrea sa ajunga la Harvard si, indiferent de competentele sale institutionale, nu poate sa o faca decat daca face rapid rost de bani. Slujba sa la un magazin de haine nu ii va ajunge niciodata. Dupa o serie de solutii geniale la cursul tinut de Micky (un Kevin Spacey perfect), este cooptat in echipa acestuia de jocuri de noroc. In cadrul aceasteia, cei mai buni studenti pleaca in fiecare week-end la Las Vegas si, prin analogii matematice si mici semne intre ei, reusesc sa castige sume mari de bani.

Care este insa jocul? 21 sau asa-numitul black-jack, a carui scop este ca, prin numaratoarea cartilor, acestea sa nu depaseasca suma de 21 si sa fie cat mai apropiata de aceasta. Ben este inteligent, sclipitor si reuseste in scurt timp sa devina liderul echipei. Se indragosteste de colega sa de echipa, Jill, si incepe sa devina fascinat de banii castigati. In acest moment, pierde controlul atat asupra castigurilor, asupra stilului de joc, dar mai ales asupra propriilor sentimente. Ceea ce e periculos este ca seful securitatii cazinoului, Cole Williams (Laurence Fishburne), este pe urmele sale.


Filmul ramane in fiecare moment palpitant, in cautare de noi si noi solutii pentru a salva personajele principale. Si, din moment ce acestea sunt unele sarece doar financiar, dar bogate in sentimente si in inteligente, e normal ca, spre deosebire de multe alte filme, ca specatorul sa fie in orice moment de partea acestora, mai cu seama de cea a lui Ben, care intruchipeaza pe fiecare dintre noi: un om care doreste sa razbata in viata doar prin cunostintele proprii. De aceea, poate, ne-a placut asa de mult.

Nota 8.5/10
Jovi

Niciun comentariu: