joi, 24 ianuarie 2008

Ratatouille







Ratatouille

Regia
Brad Bird

In rolurile principale Janeane Garofalo, Patton Oswalt

Nu toate filmele de animatie sunt doar pentru copii. Iata unul care are si un motto plin de invataminte: "Oricine poate sa gateasca" (eu unul sunt sigur ca nu pot gati, nu am talent si nici rabdare, dar se pare ca situatia se poate schimba oricand).

Remy este un soarece cu un dezvoltat simt olfactiv, al carui vis este sa fie bucatar, dar nu in lumea rozatoarelor, care ii devine insuportabila, ci in lumea oamenilor. El este gata sa faca orice sacrificiu pentru a-si indeplini acest vis si totul i se pare posibil cand ajunge in canalizarea unui restaurant foarte cunoscut in Paris.

El descopera, si noi trebuie sa descoperim la randul nostru din acest film, ca fiecare trebuie sa aiba curajul sa isi asume riscuri pentru a deveni ceea ce doreste in viata. Si astfel, trecand peste familie, ajutat de aceasta si de prieteni, reuseste sa isi indeplineste visul: devine un adevarat maestru bucatar si fondeaza un restaurant in Paris.

Si inca ceva, numele filmului vine de la o mancare taraneasca frantuzeasca, iata reteta:

Ingrediente
500 g vinete, 500 g dovlecei, 500 g ardei gras (rosu, verde, galben), 3 linguri ulei. Pentru sos: 3 linguri ulei, 4 cepe tocate, 1 kg rosii oparite si curatate de pielita, 4 catei de usturoi (zdrobiti), sare, piper, o foaie de dafin, nucsoara, patrunjel verde tocat.

Mod de preparare
Se taie vinetele si dovleceii (cu coaja) cuburi mai mari, iar ardeii - fasii. Se calesc toate - pe rand - intr-o tigaie, dupa care se pun intr-o cratita si se amesteca. Sosul: Se pune la-ncins uleiul si se rumeneste ceapa. Se adauga rosiile taiate, nucsoara, usturoiul, foaia de dafin, sarea si piperul. Se lasa sa dea intr-un clocot, apoi se introduc vinetele, dovleceii si ardeii, se presara deasupra patrunjelul tocat si se serveste imediat.

Pofta buna la un film agreabil, cu o animatie impecabila!

Nota 8/10
Jovi

Niciun comentariu: