marți, 29 ianuarie 2008

There Will Be Blood




There Will Be Blood

Regia
Paul Thomas Anderson
In rolurile principale Daniel Day-Lewis, Paul Dano

Nu stiu cum sa incadrez acest film. O poveste petrecuta la inceputul secolului XX, cand atractia descoperirii petrolului in subsolul Americii si imbogatirea de pe urma "aurului negru" era foarte mare. Un film care dezvaluie Statele Unite in una dintre cele mai interesante perioade din istoria lor, cea a inceputului dezvoltarii industriale.

O poveste despre un petrolist care face totul pentru inavutire, pentru a-i asigura copilului sau un viata buna. Si asta, calcand in picioare preceptele religioase din comunitatea unde avea sondele si prin asigurarea unui conflict continuu cu preotul local.

Astfel, Daniel Plainview, jucat exemplar de Daniel Day-Lewis, este un petrolist innascut. Nu conduce o companie mare, dar sarcina si talentul sunt a descoperi din nimic rezerve importante de petrol si, dupa o exploatare scurte, sa le vanda pentru profit unor mari firme.

El da lovitura vietii, dupa ce afla de la un membru al familiei Sunday ca pe pamantul fermei lor se afla o rezerva de petrol imensa. Cumpara rapid aceasta ferma, precum si aproape toate fermele din jur si incepe cu un succes nebun exploatarea lor.

Intrucat insa nu binecuvanteaza puturile de petrol sau nu isi indeamna oamenii sa mearga la slujbe, intra in conflict cu preotul Bisericii celei de-a Treia Revelatii, Eli Sunday. De alfel, el pune la indoiala insasi existenta unei religii sau a unui Dumnezeu, bazandu-se doar pe propriile convingeri. Acest conflict si lacomia in crestere pentru inavutire la lui Daniel sunt cheia filmului.

Un om pus in miscare doar de ura si lacomie, care il fac sa isi neglijeze copilul in favoarea petrolului, baiat care de astfel surzeste dupa o eruptie a unei sonde. Este impins spre sfarsitul vietii chiar spre renegarea fiului, spunandu-i ca a fost folosit doar ca un instrument pentru cumpararea pamanturilor.

Pentru acest film si pentru o performanta foarte buna, Daniel Day-Lewis a castigat Globul de Aur 2008 pentru cel mai bun actor in rol principal intr-o drama. Merită si Oscarul.

De asemenea, filmul a atras opt nominalizari la Oscarul din 2008, respectiv: cel mai bun film, cel mai bun actor intr-un rol principal (Daniel Day-Lewis), cel mai bun regizor (Paul Thomas Anderson), cea mai buna imagine, cea mai buna regie artistica, cel mai bun scenariu adaptat, montaj si mixaj sunet.

Nota 9.5/10.
Jovi

Niciun comentariu: