joi, 24 ianuarie 2008

Charlie Wilson's War


Charlie Wilson's War

Regia
Mike Nichols
In rolurile principale Julia Roberts, Tom Hanks

Dupa ce am vazut filmul aseara, ma gandeam sa ii fac o critica decenta. Suparat cum sunt acum pentru nenominalizarea celor "4 luni..." la Oscar, ma gandesc la o critica necrutatoare.

In ciuda actorilor foarte buni pe care ii etaleaza, inspirat dintr-un fapt real, acest film nu m-a convins. Un film tipic american, care trateaza istoria din perspectiva lor, ca adevarati stapani ai lumii.

Congressman-ul american Charlie Wilson este un politician tipic pentru societatea contemporana, si foarte asemanator actualilor politicieni din Romania. Este innebunit dupa femei (biroul sau este plin de secretare tinere si cu decolteu generos) si dupa bautura (fiind foarte mirat ca in palatul presedintelui din Pakistan nu este servit cu un whisky). Promite voturi peste voturi doar pentru a-si trece propunerile prin Congres.

Pana la urma insa, toate eforturile sale, dincolo de pasiunile personale, se concentreaza spre salvarea unei tari, Afganistan, de invazia sovietica de la sfarsitul anilor 80 si spre lansarea unei operatiuni pentru ajutarea mujahedinilor afgani.

Desi Tom Hanks e unul dintre actorii mei favoriti, mi-a placut mult jocul actorului din rolul secundar, un agent CIA-Phillip Seymour Hoffman, nominalizat pentru cea mai buna interpretare masculina in rol secundar la Oscarurile de anul acesta.

Este un film greu, care poate fi mai greu inteles de cineva care nu cunoaste istoria invaziei sovietice si perpectivele americane ale acesteia. Un film care va prinde bine in America, mai putin in Europa.

Nota 7.5/10
Jovi

Niciun comentariu: