vineri, 25 ianuarie 2008

American Gangster


Gangster american (2007)

American Gangster


Regia

Ridley Scott

In rolurile principale Russell Crowe, Denzel Washington


Nominalizat la Globul de Aur la cea mai bun film-drama, Denzel Washington pentru cel bun actor dramatic, Ridley Scott pentru cel mai bun regizor, dar in final nici un premiu castigat la aceste categorii. La Oscarul 2008, filmul nu are decat o nominalizare importanta, respectiv a lui Ruby Dee, pentru cea mai bun actrita in rol secundar.


Un film inspirat din fapte reale, petrecute in America anilor 60-70, in lumea subterana a drogurilor provenite si obtinute cu mituirea armatei americane din razboul din Vietnam. Frank Lucas, interpretat de Denzel Washington, este fostul sofer al mentorului sau si ajuns cel mai mare traficant de droguri ieftine, dar pure, din New York. Pe urmele lui se afla detectivul-procuror Richie Roberts, un politist care inlatura in fiecare aspect al vietii lui profesionale orice urma de coruptie, si aceasta cu neglijarea vietii lui personale.


Un film tulburator despre lumea narcomanilor, cu precadere a celor americani din timpul razboiului din Vietnam. Astfel, soldatii se intorceau acasa in doua moduri: ori adusi in sicrie de lemn, cu insemnele steagului american, sicrie care ascundeau insa kilograme de cocaina pura, ori raniti si dependenti de droguri. De aceste lucruri si de coruptia politiei de la Antidrog, profita Frank Lucas pentru a deveni unul dintre cei mai bogati oameni din New York.


Pana la urma, desi pe planuri diferite ale onoarei si dorintei de putere, infractorul Lucas si omul legii Roberts isi vor uni interesele pentru eradicarea coruptiei din sanul politiei americane, scandal care a socat opinia publica a acelor ani, trei sferturi din Brigada Antidrog fiind arestata.


Un film care arata ca si cea mai mare "democratie" din lume poate suferi din interior, poate avea defecte, dar cea mai mare realizare e ca le poate depasi fara acoperirea urmelor.


Iata ce spunea Denzel despre acest rol si intalnirea lui cu adevaratul Lucas: "Nu am incercat sa-l imit, dar Frank are atat de mult farmec incat cred ca asta e cheia pentru personalitatea lui. L-am jucat pe Rubin "Hurricane" Carter, si de la el am aflat adevarul (sau niste variante) despre viata sa. Cu Frank a fost altfel. I-am spus:"Nu-mi spune nimic. Nu vreau sa verific… Astazi in NY heroina se vinde cu 50000-60000$ kilogramul la o puritate de 50-60%. Frank o vindea cu o puritate de100%, la 4200 $ kilogramul. Faceti socoteala, putea sa ajunga la aproape 1 milion pe zi. Oricum m-a interesat sa nu glorific traficantul de droguri."


Nota 8.5/10
Jovi

Niciun comentariu: