sâmbătă, 14 februarie 2009

Traitor




Tradator (2008)

Traitor


Regia
Jeffrey Nachmanoff

In rolurile principale Don Cheadle

Un film de actiune american, care rascoleste chestiunea terorismului international musulman de dupa 11 septembrie 2001, cu un final destul de previzibil, dar una peste alta un film interesant, care prinde spectatorul in lupta FBI-ului pentru prinderea unei retele internationale de teroristi sinucigasi. Don Cheadle, pe care mi-l reamintesc cu placere din Hotel Rwanda, face un rol bun, sincronizandu-se in rolul unei persoane care joaca la doua capete, incercand sa impace pe toata lumea.

Samir Horn, nascut in Sudan, devenit apoi cetatean american si fost combatant in trupa de Operatiuni Speciale a SUA, specialist in constructia si amplasarea bombelor artizanale, ajunge in Yemen pentru a vinde astfel de arme unor teroristi islamici. In aceeasi zi, are loc o ambuscada si este prins si trimis in inchisoare impreuna cu acestia. Este considerat un tradator, incep lupte interne, numai ca incet-incet le castiga increderea. Evadeaza si face o echipa de temut impreuna cu o grupare fundamentalista si prietenul lui Omar, condusa din umbra de un emir cautat de fortele americane, si amplaseaza bombe in mai multe locuri, printre care in Consulatul american din Nice.

In clipa cand trebuie sa aiba loc o lovitura masiva in Statele Unite, prin amplasarea a 30 de bombe in 30 de autobuze diferite de pe teritoriul acesteia, FBI-ul le ia urma, iar in mintea lui Samir apare indoiala. In nici o clipa nu a dorit omorarea unor oameni nevinovati, ci doar prinderea teroristilor, avand o sustinere la distanta si la umbra a unor personaje din serviciile secrete americane.

Actiunea se muta succsiv prin mai multe parti ale lumii: Yemen, Paris, Londra, Marseille, Chicago, Toronto, iar lumea contraspionajului este surprinzatoare pana si pentru agentii FBI, care nu inteleg natura umana si interesele lui Samir, pentru ca in final acestia sa ii ofere chiar si o cooperare pentru viitor, datorita reusitelor lui si a tehnicii pe care acesta o detine. Un film care prinde, o actiune antrenanta si plina de situatii captivante.

Nota 6.5/10
Jovi

Niciun comentariu: