marți, 17 februarie 2009

The Other Boleyn Girl



The Other Boleyn Girl

Regia
Justin Chadwick
In rolurile principale Scarlett Johansson, Natalie Portman, Eric Bana

O drama istorica foarte bine realizata si cu o intriga interesanta, beneficiind si de aportul a doua dintre actritele in voga in acest moment, respectiv Natalie Portman si Scarlett Johansson. Povestea, bine inchegata, se petrece in timpul domniei lui Henri al VIII-lea, o perioada fundamentala din istoria Angliei, cand, din cauza capriciilor provocate de femei, regele a decis ruperea de Biserica Catolica de la Roma si fondarea Bisericii Anglicane, de sine statatoare, in secolul al XVI-lea.

Surorile Boleyn sunt inmanate de dorinta de inavutire a familiei lor, una de conditie medie, dar care aspira la favorurile regale si participarea efectiva la Curtea regelui de la Londra. In clipa in care se afla ca regina nu ii poate oferi sotului ei un mostenitor baiat, parintii lor si un verisor de la Curte decid sa ii ofere regelui una din surori pentru a-i deveni amanta si poate aceasta ii va oferi fiul pe care si-l doreste. Sperantele acestora ca pretendenta sa fie Anne (Natalie Portman), fata cea mare, sunt desarte: regele o place pe Mary (Scarlett Johansson) si o aduce la curte, impreuna cu toata familia ei.

Numai ca Anne lucreaza pentru a-l cuceri la randul ei pe rege, chiar impotriva surorii ei. In clipa cand aceasta naste un baiat, ea il vrajeste pe Henri cu aparenta ei de femeie imposibil de cucerit, iar acesta pica in mrejele ei. Face totul pentru a-i face pe plac, inclusiv inchiderea sotiei sale, regina Angliei, intr-o manastire. In acel moment, Anne ii cere imposibilul: anularea casatoriei dintre cei doi si posibilitatea ca ea sa devina noua regina. Lucru care a insemnat, din punct de vedere istoric, din cauza opozitiei Papei, ruperea Bisericii Angliei de sub tutela acestuia pentru totdeauna.

Totul fusese in zadar: Anne ii naste regelui mai intai o fetita (care va deveni ulterior Regina Elizabeth), apoi pierde sarcina. Disperarea ei atinge paroxismul. Nu vrea sa ii spuna regelui pentru ca acesta ar repudia-o, el suferind cumplit din cauza deciziilor pe care fusese nevoit sa le ia. Decide sa ramana insarcinata cu fratele ei, insa spionii aud de felul in care ea incearca sa scape de furia regelui. Desi actul in sine nu se petrece, amandoi sunt condamnati la moarte, pentru inalta tradare.

Am citit de-a lungul timpului cate ceva despre dinastia Tudorilor, iar acest film m-a facut sa ma aplec din nou asupra lui Henric al VIII-lea pentru a intelege daca scenariul a respectat adevarul istoric. Am observat ca, in linii mari, se respecta acest adevar, desi filmul trece prea repede peste multe amanunte interesante, cum ar fi ruperea Bisericilor din timpul lui Henri al VIII-lea, care este doar dezvaluita prin cateva cuvinte. Actorii nu se descurca grozav, decat Natalie Portman este mai dezinvolta si intra mai bine in rol, in vreme ce Scarlett Johansson este destul de stearsa. Un film reusit, totusi.

Nota 8/10
Jovi

2 comentarii:

Richard M. Ilie spunea...

Iti sugerez sa incerci serialul Tudors, e mai detaliat, si destul de interesant chiar daca nu respecta intrutotul adevarul istoric

Jovi Filme-cărți.ro spunea...

Draga Richie, multumesc pentru recomandare, insa imi e asa de greu sa urmaresc un serial. Am renuntat de mult, desi multe dintre cele noi ma entuziasmeaza ca subiect. Cum ar fi serialul Lost. Inca imi place Seinfeld. O sa caut insa Tudors, macar cateva episoade, poate o sa imi placa si mie, si sotiei.