miercuri, 18 februarie 2009

Changeling









Schimbul (2008)
Changeling/The Exchange
In rolurile principale Angelina Jolie, John Malkovich

Cu trei nominalizari la Oscarurile de saptamana aceasta (si anume pentru cea mai buna actrita in rol principal-Angelina Jolie, cea mai buna scenografie si cea mai buna imagine), inspirat dintr-un fapt real din America anilor '20-'30, Changeling este un film care impresioneaza prin dramatismul sau. Cazul prezentat si modalitatea in care este descris, interpretat, dar si regizat de marele Clint Eastwwod este emotionant pana la lacrimi si nu oricine poate rezista pana la capat fara sa se gandeasca la trauma prin care trece personajul interpretat de Angelina.

"Changeling" este un cuvant care nu are echivalent in limba romana si desemneaza copilul care este schimbat la nastere cu altul. Aici insa are alta semnificatie, acela al schimbarii unui copil disparut cu unul cu aceeasi varsta si infatisare, de catre autoritati. Ne aflam in Los Angelesul anului 1928, in mijlocul unei familii lipsita de afectiunea paterna, alaturi de doamna Christine Collins, care lucreaza intr-o centrala telefonica ca supervisor, si de fiul ei, Walter, in varsta de doar 9 ani. Cei doi incearca sa pastreze aparentele unei familii normale: asculta radio-ul impreuna, se duc la cinematograf, merg impreuna in drum spre scoala cu tramvaiul.

Intr-o zi insa, totul se schimba. Nevoita sa plece la serviciu intr-o zi libera, pentru a-i tine locul unei colege, la intoarcerea tarzie, nu il mai gaseste pe Walter acasa. Anunta politia si apoi astepta un rezultat favorabil. Sunt momente dramatice, povestea unei mame care nu isi mai gaseste unicul fiul, baza vietii sale. Nu se poate opri din plans, incearca sa determine autoritatile sa actioneze cu urgenta pentru a preveni o tragedie. Sunt ani in care pastorul Gustav Briegleb (John Malkovich) dezvaluie cu prilejul oricarei predici, precum si prin intermediul unui post de radio, abuzurile Politiei din Los Angeles, unde s-a constituit un fel de Brigada a Mortii, care pedepseste prin moarte, fara judecata, orice presupus raufacator.

Dupa cateva luni, Politia da de urma copilului intr-un tinut indepartat, ii da vestea mamei, iar aceasta asteapta cu mare fericire la gara orasului intoarcerea fiului sau mult-iubit. Insa, moment asteptat nu este ceea ce doreste. Se petrece acel "changeling", autoritatile educa un copil oarecare, asemanator cu Walter, sa declare ca el este fiul lui Christine, pentru a demonstra opiniei publice contrare eficacitatea unei Politii corupte in rezolvarea cazurilor delicate. Insa doamna Collins isi da seama din prima clipa ca nu este fiul ei si comunica aceasta capitanului din LAPD care raspundea de caz, iar el o respinge.
Nu are nimic impotriva acestui copil, insa ea doar isi doreste propriul fiu inapoi si face presiuni la autoritati pentru ca acestea sa continue sa ii acute copilul adevarat. Numai ca Politia acelor ani este prea puternica si nu doreste ca o femeie oarecare sa ii stirbeasca autoritatea si prestigiul dobandit de pe urma rezolvarii acestui caz. Prin urmare, este trimisa intr-un spital de boli mintale, drept razbunare, sub pretextul ca nu isi cunoaste propriul fiu si nu vrea sa isi asume responsabilitatile de mama.

Ajutata de pastorul Briegleb, precum si de descoperirea de catre unul din agentii de Politie a unei ferme unde erau macelariti copii prinsi pe strada de catre un ucigas in serie, bolnav psihic, scapa din spital si isi reia viata obisnuita. Numai ca speranta de a-si gasi copilul disparut nu a parasit-o niciodata. Mai ales ca, dupa 6-7 ani, unul dintre copiii de la ferma reapare si destainuie politiei faptul ca Walter a fost cel care l-a salvat de la moarte si care a disparut odata cu el.

Este un film de o tensiune extraordinara, plecand de la faptele prezentate, mai ales ca acestea s-au petrecut cu adevarat. Nimeni nu isi poate inchipui drama unei mame care si-a pierdut copilul, fara sa cunoasca ceea ce s-a intamplat sau cum a disparut. De asemenea, nu oricine poate cunoaste resursele de care aceasta este capabila pentru a afla adevarul despre copil: poate lupta cu oricine, indiferent de forta acestuia, chiar si cu autoritatile statului, toate intoarse impotriva sa. De aceea, e un film care nu poate fi recomandat celor slabi de inger sau femeilor care au cunoscut drame asemanatoare.

Reconstituirea epocii s-a facut cu mare maiestrie, iar suprapunerea planurilor a fost foarte reusita, mai cu seama in privinta alternarii perioadei in care doamna Collins era internata in spitalul de nebuni cu cea a urmaririi si prinderii ucigasului de copii. Angelina e o surpriza aici, nu are nimic din frumusetea ei dezvaluita in alte filme, ci intra foarte bine intr-un rol extrem de dramatic (ca amanunt, adevarata doamna Collins a murit la doar sapte ani de la disparitia copilului, in 1935). Un film de vazut neaparat.

Nota 9.5/10
Jovi

Niciun comentariu: