sâmbătă, 7 februarie 2009

Doubt








Doubt (2008)
Doubt
In rolurile principale Meryl Streep, Amy Adams

Un nou film dintre cele nomizalitate la premiile Oscar din 2009 care impresioneaza prin scenariu, regie, imagine, interpretare, dar mai ales prin forta mesajului transmis. Un fil care este la marginea dintre spiritualitate si laicitate, unde oamenii bisericii se impart intre strictete si deschidere spre cele lumesti, intre rigurozitate si aplecarea sper pacat. Majoritatea lor sunt pe panta indoielii, indoiala care, dusa la extrem, determina infaptuirea pacatelor, asa cum pana si situatiile in care se gasesc personajele lasa in mintea spectatorului spectrul indoielii.

Actiunea se petrece in anii '60 la o scoala catolica in New York, scoala St. Nicholas. Directoarea acestei scoli, maicuta Alosyius Beauvier (Meryl Streep), este una cu reguli stricte, cu principii robuste si care nu accepta nici o abatere de la disciplina pe care ea insasi a instaurat-o. Apartinand si de preotul din apropiere, parintele Flynn, o persoana foarte inteligenta si cu niste predici care reusesc sa impresioneze, indiferent de apartenenta religioasa, incearca totusi ca sa conduca scoala departe de simpatiile si metodele neconventionale ale acestuia.

Totusi, in America acelor ani, lucrurile incep sa se schimbe. Elevii incep sa asculte muzica la radiourile mici si inghesuite pe sub haine, dulciurile sunt in voga si, pe deasupra, apar primi elevi negri in scolile de stat. La scoala St. Nicholas apare Donald Miller, un elev dornic de invatatura, dar care, datorita culorii pielii, este separat de ceilalti elevi, care nu vad decat prilej de batjocura. In acel moment, pe care surorile profesoare si drastica directoare nu il observa, singurul care il ajuta pe Donald este parintele Flynn, care il ia sub aripa sa protectoare si il integreaza in corul bisericii.

Numai ca sora James (Amy Adams) are impresia ca cei doi au o relatie nepotrivita, mai cu seama intr-o scoala religioasa. Cateva amanunte, aparent insignifiante, dar total inoportune, o determina sa ii marturiseasca superioarei sale ceea ce crede, iar aceasta, avand o siguranta de sine extraordinara, incearca prin orice mijloc sa il scoata pe parinte din scoala si din parohia sa, pentru a nu da presupusele sale in vileag intregii opinii publice. Parintele neaga initial orice invinuire, numai ca directoarea insista.

Adevarata discutie are loc intre doamna Miller, mama lui Donald, si directoarea, revelatoare in ceea ce priveste conceptia acesteia si al fiului sau. Doamna Miller accepta orice relatie intre Donald si parintele Flynn din mai multe motive: in primul rand, intr-o societate segregata, orice persoana care protejeaza un baiat negru este acceptata atat ca prieten, dar, mai ales in contexul filmul, ca fiind in drept sa ii faca orice doreste, chiar si pedofilia si relatia homosexuala fiind acceptata; in al doilea rand, tatal lui Donald nu a fost de acord cu scoala, iar renuntarea la ea, prin invinuirea unei relatii cu preotul pe care nu baiatul a provocat-o, poate fi prilej chiar de omucidere; de asemenea, rugamintea doamnei Miller este tolerarea acestei situatii inca 6 luni pana la absolvirea scolii.

In acea clipa, parintele cedeaza. Patarea unei reputatii, atat personale, cat si a scolii, precum si dorinta de a-l proteja pe Donald, il determina sa renunte la parohie, sa tina o ultima predica si sa plece mai departe. Viata lui nu se opreste aici si poate pleca spre o lume mai buna, unde poate continua misiunea sa in alujba bisericii si unde poate ajuta si sprijini fiinte nevinovate si neaparate de vremuri. In schimb, in sufletul maicutii Alosyius Beauvier se instaureaza indoiala ca fapta sa a fost una gresita si aceasta greseala a fost in fata lui Dumnezeu.

Personajele sunt extraordinar de bine reliefate de regizor, dar si interpretarea este de exceptie. Se contureaza realitatile unor sentimente intense, plecand de la dorinta de schimbare si toleranta unor vremuri noi, pentru parintele Flynn, de la conservatorismul excesiv si rigurozitatea, personajului interpretat de Meryl Streep, blandetea si credulitatea surorii James, care se misca incotro bate vantul, trecand dintr-o extrema in cealalta sau puternica personalitate a doamnei Miller, care accepta orice blasfemie, atata timp cat fiul ei este bine si va reusi sa termine scoala pe care a inceput-o si care, in viitor, in poate aduce o viata mai buna. Filmul are mai multe nominalizari la premiile Oscar, printre care cea mai buna actrita in rol principal (Meryl Streep), cel mai bun actor in rol secundar (Philip Seymour Hoffman), doua nominalizari pentru cea mai buna actrita in rol secundar (Amy Adams si Viola Davis).

Nota 10/10
Jovi

Niciun comentariu: